Četvrtak 29.04.2010.
02:47
Tanjug

Zabrana stripa ''Tintin'' zbog rasizma?



Ovo nije prvi put da je strip o popularnom novinaru-detektivu Tintinu i njegovom vernom psu Milu (Snešku), delo belgijskog autora i ilustratora Eržea, na meti napada zbog svog sadržaja.


Strip je već uklonjen sa dečijih polica u britanskim knjižarama nakon procene britanske Komisije za rasnu jednakost da strip vrvi od "nedopustivih rasistickih predrasuda", podsetili su belgijski mediji.


U najnovijem slučaju, Bjanveni Mbutu, student političkih nauka u Briselu, podneo je tužbu protiv izdavača Mulensara, optužujući ga za kršenje belgijskih zakona o rasizmu, saznaje se iz sudskih izvora.


Sud treba da odluči da li će strip biti zabranjen u Belgiji ili će se i dalje prodavati, ali uz upozorenje.


Nastao krajem 20-ih godina prošlog veka, "Tintin u Kongu", priča o junakovom putovanju u tadašnju belgijsku koloniju Kongu, bio je drugi Eržeov strip.


Erže (1907-1983), je nekoliko godina kasnije priznao da je to bila "greška iz mladosti" koja odražava predrasude i stereotipe vremena u kom je strip nastao.

Neke scene, poput one u kojoj Tintin Afrikancima drži lekciju o belgijskoh geografiji, su izmenjene u kasnijim izdanjima.


Premda je tražio da se knjiga zabrani, Mbotu je izjavio da bi se zadovoljio i odlukom suda da se knjiga ubuduće prodaje uz jasno upozorenje kao što je to sada slučaj u Velikoj Britaniji.

2024 © - Vesti online