Četvrtak 29.04.2010.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Crkva traži duhovni linč profesora!

Prema mišljenju dvojice potpisnika - vladike Atanasija Jevtića i mitropolita Amfilohija Radovića, autori Zoran Čvorović i Sanja Spasojević su deo propagande koja se "vodi protiv najviših crkvenih tela i njihovih kanonskih i zakonitih odluka". Time su se, tvrde vladike u dopisu do kojeg su došle "Vesti", "na akademski neadekvatan i moralno nedopustiv način uključili u svojevrsnu kampanju protiv Sinoda, patrijarha i SPC".

Rektor se ogradio


Prema saopštenju iz SPC, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević i dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Predrag Stojanović posetili su 23. aprila 2010. patrijarha Irineja i ogradili se od neodgovornih postupaka asistenata Čvorovića i Spasojevićeve.


Rektor je, kako se navodi, tada rekao da dobri odnosi između Univerziteta i SPC ne mogu i ne smeju biti narušeni samovoljnim i neodgovornim istupima pojedinaca kao što su javni istupi Čvorovića i Spasojevićeve, "koji su se uključili u svojevrsnu kampanju protiv legitimnih odluka Sinoda povodom situacije u Eparhiji raško-prizrenskoj".


Dekan Stojanović je, kaže se u saopštenju, obavestio patrijarha da nijedan organ Univerziteta i Pravnog fakulteta ne stoji iza stavova koje u javnosti iznose dvoje pomenutih asistenata i od istih se javno ograđuje poštujući legitimne odluke Sinoda na čelu sa patrijarhom.

Vladika Amfilohije

Rektor se maltene izvinio patrijarhu, knjiga je deljena članovima Sabora u toku zasedanja ovih dana, a Čvorović se nada da će tužilaštvo reagovati jer su on i koleginica javno prozvani.


Verski analitičar Mirko Đorđević ocenjuje za "Vesti" da se i na ovom primeru vidi da "Crkva nastavlja da se u sve upliće, pa i tamo gde joj nije mesto".


- U konkretnom slučaju vršen je zvanično pritisak na svetovne institucije i laičku javnost, iako to nije bilo ni neophodno ni potrebno. I Sabor koji je u toku tako nešto ne bi trebalo da ignoriše jer od ovog Sabora pod rukovodstvom patrijarha Irineja umnogome će zavisiti budući kurs srpske crkve - smatra Đorđević.


Zoran Čvorović takođe kaže da bi Sabor trebalo da izjasni povodom dopisa Sinoda kragujevačkom rektoratu.


- Očekujem da reaguju nadležni državni organi jer su nas dvoje javno prozvali rektor Slobodan Arsenijević i dekan Pravnog fakulteta Predrag Stojanović na internet prezentacijama fakulteta, ali i SPC, uz ocenu da smo u "svojevrsnoj kampanji protiv legitimnih odluka Sinoda" - kaže on za "Vesti".

Vladika Atanasije

Rektor i dekan reagovali su na prethodno dobijene protestne dopise od privremenog administratora Eparhije raško-prizrenske i Svetog Sinoda čiji je potpisnik bio Amfilohije, a posle sastanka sa patrijarhom Irinejem.


- Što se tiče javnog obraćanja fakultetskih vlasti Sinodu, kao i sadržaja tog obraćanja kao svojevrsne najave duhovnog linča nad koleginicom i nada mnom, pravni je nonsens! Jer, reč je o kršenju člana 11 Ustava Srbije o odvojenosti crkve od države i člana 43 kojim je zagarantovana sloboda savesti i veroispovesti.

Osim toga, izvršeno je i krivično delo povrede ravnopravnosti iz člana 128 Krivičnog zakonika i zloupotreba službenog položaja iz člana 359. Zato koleginica i ja čekamo reakciju republičkog tužilaštva i i ombudsmana koji su dužni da reaguju - rekao je Čvorović.


 

Zoran Čvorović

Napominje da su on i koleginica knjigu "priredili u slobodno vreme i van opisa radnog mesta", da su iznosili "lične stavove" i da nisu "istupali u ime fakulteta", dodajući da je činjenica da su oboje asistenti na Pravnom fakultetu, deo njihove biografije.


- Što se tiče vladike Atanasija i Svetog arhijerejskog sinoda, mi smo, kao vernici, sablažnjeni ovakvim dopisima jer je na ovaj način učinjen težak crkveni prestup korišćenja pomoći svetovnih vlasti za izvršenje određenih, u ovom slučaju, nekanonskih dela. Takođe, dopis privremenog administratora Atanasija vrvi od uvreda čime je načinio težak prestup protiv pastirske službe - rekao nam je Čvorović.
 

Na sajtu SPC pismo dekana


Na veb sajtu SPC emitovano je i pismo rektora i dekana, koje su poslali 23. aprila patrijarhu i u tom dopisu se između ostalog navodi:


"Iskreno sam i duboko iznenađen ponašanjem mr Zorana Čvorovića i mr Sonje Spasojević, koji su svojim načinom predstavljanja: kao asistenti na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, pokušali da daju legitimitet svom javnom delovanju, na akademski nedopustiv način, stvarajući u javnosti privid da iznošenjem ličnih stavova istovremeno istupaju i u ime Pravnog fakulteta, a time i Univerziteta u Kragujevcu...

 

Izražavajući ovim putem ne samo svoj, već i stav čitave akademske zajednice koju predstavljam, još jednom Vas uveravam da javno izneti i publikovani lični stavovi dvoje asistenata nisu stavovi Pravnog fakulteta i Univerziteta u Kragujevcu, koji će učiniti sve da ne samo nastavi, već i produbi izuzetnu saradnju sa Eparhijom šumadijskom i SPC u celini".

2024 © - Vesti online