Nedelja 03.05.2015.
11:38
Tanjug

Meštani sela o svom trošku renoviraju školu

Reuters
Sami se pobrinuli da im deca i unuci imaju bolje uslove za školovanje

Zahvaljujućim ljudima dobre volje, ova škola sa 13 đaka od prvog do četvrtog razreda, jedina je seoska šskola u Gružanskom kraju koja ima uređen mokri čvor. Pored toga, meštani su renovirali i hodnik, podove, plafon, jednu učionicu već sredili, a trenutno uređuju i drugu.

- Ranije su podovi škripali, a sada je mnogo lepše. Okrečeni su zidovi, plafon, postavljen je laminat - rekli su đaci te škole, koja je istureno odeljenje osnovne škole "Rada Šubakić" u Gruži.

Učiteljica Violeta Bojović, takođe, kaže da su uslovi sada mnogo bolji.

- Deca su oduševljena. I oni se trude da održavaju učionicu i da je ulepšaju svojim radovima - rekla je Bojović.

Akciju renoviranja škole pokrenuo je član Saveta mesne zajednice Dragan Vujović koji je rekao da je osnovna ideja bila da meštani nešto urade kako bi poboljšali uslove boravka dece u školi, kako za onu koja je sada pohađaju, tako i za decu koja dolaze.

- Meštani su vrlo pozitivno reagovali, jer vole kada se nešto događa, a pogotovu kada vide da se to što se dešava i materijalizuje na licu mesta - rekao je Vujović.

Naglašavajući da su meštani, kako oni koji imaju decu u školi tako i oni koji nemaju, svojim prilozima obezbedili sredstva, Vujović je rekao da je akciju podržala i lokalna samouprava, dok je rukovodstvo škole pomoglo oko papirologije neophodno za renoviranje.

Sređivanje škole, umesto 500.000 dinara po građevinskim proračunima, koštaće nešto više od 200.000 dinara, jer meštani ne žele da naplate svoj rad. Jedan od njih je Života Spasenić čiji su roditelj, on, kao i njegova tri deteta bili đaci te škole.

- Došao sam da pomognem, zbog nekih novih generacija - rekao je Spasenić.

Dragan Vasiljević, otac dve ćerke koje pohađaju školu, kaže da je njegov motiv da deca imaju bolje uslove za obrazovanje.

- Učestvujem u sređivanju škole, kako deca bar do četvrtog razreda, ne bi išla u Gružu ili Knić. Kada već imamo školu, onda deca ovde treba i da idu u nju i da imaju bolje uslove - rekao je Vasiljević.

Direktorka škole "Rada Šubakić" u Gruži Vesna Perović kaže da svaka ideja o renoviranju škole prilično znači, imajući u vidu da je  Knić u trećoj grupi nerazvijenih opština i da su sredstva koja ona izdvaje za investicije prilično mala.

- Ova škola je sada dovedena u prilično dobro stanje, a ono što je još neophodno da se urade je zamena stolarije u učionicama - rekla je Perović.

Prozori su lepi, rustični, ali nisu funkcionalni, zato što velika količina toplotne energije odlazi. Kako je za njihovu zameno potrebno mnogo para, meštani se uzdaju u dobru volju nekog privrednika, koji bi im obezbedio PVC prozore, čime bi škola kompletno bila renovirana.

2024 © - Vesti online