Nedelja 03.05.2015.
06:14
B. Božin - Lj. Ivanović -Vesti

Erbas tuži nemačke špijune

Zloupotreba tajne službe BND za račun Amerikanaca

U saopštenju Erbasa navodi se da su "uznemireni" zbog izveštaja, ali da ne žele da spekulišu. Kompanija je istakla da su dodatne informacije zatražili od nemačke vlade.

- Svesni smo da su velike kompanije u ovom sektoru, poput naše, meta špijunaže. Međutim, u ovom slučaju, uznemireni smo zbog konkretne sumnje - ističe se u saopštenju.

U izvodima iz tajnog dokumenta BND sugeriše se da je njihova obaveštajna stanica u Bad Ablingu proveravala da li su evropske kompanije kršile trgovinske sankcije na zahtev NSA. Erbas se u nemačkim medijima pominje kao jedna od firmi, koja je bila meta špijunaže. Na pitanje o novim otkrićima, iz biroa Merkelove su izjavili da su potpuno iznenađeni, a krivica je prebačena na BND. Pod posebno velikim pritiskom je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, koji je više puta javno tvrdio da ne zna ništa o aferi prisluškivanja a sada se čini da je sve vreme pričao neistinu. Na prvom programu nemačke televizije je u jednoj emisiji u četvrtak uveče prvi put javno zatraženo da ministra sasluša komisija Bundestaga, a postavljeno je i pitanje koliko je o celoj aferi znala sama Angela Merkel.

I Beč "probušen"

Vlada Austrije zatražila je razjašnjenje povodom informacija da je nemačka obaveštajna agencija BND prisluškivala austrijske institucije, između ostalih policiju, po nalogu američke obaveštajne agencije NSA. Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je rekla da je odmah po objavi informacija o prisluškivanju, na praznik rada, dala nalog da se te informacije ispitaju. U sklopu industrijske špijunaže su prisluškivane i austrijske institucije, između ostalih i policija. Nemački špijuni su po nalogu Amerikanaca nadzirali preko interneta sve sajtove s domenom "gov", "diplo" i "Bundesamt".
- Naše bezbednosne službe već proveravaju navode i da li su istinite. Uz to najavljena je i istraga u Nemačkoj - kazao je austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc.

Neki nezavisni posmatrači upozoravaju da postoje pokušaji da se čitava tema prebaci na pitanje industrijske špijunaže, kako bi se umanjila šteta koja bi nastala ako se dokaže da službe manje ili više zajedno špijuniraju političare, pa i mobilni telefon same kancelarke Angele Merkel. Istovremeno se upozorava da ne može sve da se završi smenom ministra de Mezijera, te da je on možda izabran da bude "žrtveni jarac" - neko ko će biti smenjen kako bi se afera skinula sa dnevnog reda. Da bi se čitava priča rasvetlila neophodno je, kako to vidi urednica Međunarodne politike Silke Tempel, "iz čitave debate najpre izbaciti elemente histerije i tajne službe podvrći jačoj kontroli parlamenta".

2024 © - Vesti online