Subota 02.05.2015.
17:10
Tanjug

Zatišje pred buru: Najgore u Ukrajini možda tek dolazi

Reuters/G.G.
Nije sve gotovo, ono najgore u Ukrajini se te sprema

Nenadana akcija ruskih snaga na istoku Ukrajine ili incident između američkih i ruskih snaga mogao bi da izazove eskalaciju, izjavio je stručnjak za Rusiju iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir Endrju Vajs.

Vajs je rekao da je nedavni incident gde su se američki i ruski vojni avioni gotovo sudarili iznad Baltika dodatno pojačao rizik, preneo je AP.

- Mislim da trenutno zatišje jednostavno ne deluje održivo. I samo je pitanje vremena pre nego što nešto podstakne novu spiralu eskalacije - dodao je Vajs.

Sukobi na istoku Ukrajine značajno su smanjeni od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u februaru u Minsku, ali sporadičnih okršaja i dalje ima duž linije fronta, duge 450 kilometara, koja razdvaja vladine i proruske snage.

Komandant NATO snaga u Evropi general Filip Bridlav izjavio je u četvrtak u Kongresu da deluje da su ruske snage iskoristile zatišje u borbi kako bi se pripremile za novu ofanzivu.

Sankcije bez efekta

Ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog prisajedinjenja Krima Rusiji i krize u Ukrajini, najviše su osetili obični građani

Rusija je, međutim dobila izvestan prostor da odahne kada je reč o ekonomiji pošto se rublja stabilizovala od kraja prošle godine, zaustavljen je pad cena nafte, a izvoz kapitala iz zemlje je usporen.

Nedavno istraživanje javnog mnjenja nezvisne agencije Levada, pokazuje da je podrška građana Rusije predsedniku Vladimiru Putinu u aprilu bila ubedljivih 86 odsto.

- Videli ste neke loše vesti o ruskoj ekonomiji, ali ništa katastrofično ili strašno. Ništa što je do sada izneto na sto (u smislu sankcija) nije imalo efekta na to šta će Putin uraditi ili neće uraditi u Ukrajini sutra - kazao je Vajs.

Ukrajina teško do reformi

Što se Ukrajine kao države tiče, Vajs je upozorio da je ona krhka, i da će biti teško za predsednika Petra Porošenka da ispuni ambicije o značajnim ekonomskim reformama i promenama političkog sistema, kojim je većinu od proteklih 25 godina dominirala korumpirana elita.

- U ovom trenutku svi znaci su loši - ocenio je stručnjak za Rusiju i profesor emeritus na Prinstonu i Univerzitetu Njujork Stiven Koen, dugogodišnji kritičar američke politike prema Rusiji.

U konfliktu u Ukrajini, prema podacima Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine, život je izgubilo najmanje 6.100 ljudi.

2024 © - Vesti online