Subota 02.05.2015.
15:23
Blic

"Zapad bi slavio Vučića kada bi rekao 'ne' Putinu"

M. Karović
Imovina Kosova vredi više nego ela EU: Matija Bećković

Komentarišući svoju nedavnu izjavu da se nada da premijer Srbije Aleksandar Vučić neće osnovati Goli otok za svoje protivnike, iako bi mu i to stranci zamerili koliko i Titu, Bećković je rekao da je "Tito rekao Staljinu 'ne', a mogao je sve da nas pobije“.

- Zapad bi ga uz sitne zamerke slavio kao velikog državnika. Ako bi Vučić, ili bilo ko drugi, rekao 'ne' Putinu, bio bi novi Tito - ocenjuje poznati pisac.

Osvrćući se na izbor koji se postavlja između Kosova i EU, Bećković je rekao da kosovska imovina više vredi nego sva EU.

- Ne mislim na duhovnu vrednost koja je neprocenjiva, nego na materijalnu koja bi se lako mogla izračunati. I niko nam ne može dati koliko će nam uzeti - uveren je on.

Bećković je prokomentarisao i skidanje emisije "Utisak nedelje“, čiji je autor njegova ćerka Olja, sa programa televizije B92. Na pitanje veruje li da Vučić stoji iza ukidanja "Utiska“, Bećković je odgovorio:

- Tu emisiju bi ukinuo svaki pametan privatnik. Šta će mu ako je najgledanija i najkomercijalnija? A pošto vlast sa tim nema nikakve veze - nije je htela nijedna druga TV - rekao je Bećković.

On je ocenio i da je politika u Srbiji sa svog puta sklonila kulturu, te da se pokazuje da i kultura i umetnost imaju alternativu.

- Forsira se ona umetnost koja je oblik poricanja umetnosti. Umetnost koja umire zajedno s umetnikom. Snobizam je forma očajanja. Na drugoj strani ima dovoljno ekstravagantnih udvorica, ekscentričnih uvlaka, režimskih odadžija, barbarogenija ulizica, klošara - uzora političke korektnosti - smatra Bećković.

Srbija je i neslavni lider po odlasku mladih i obrazovanih, a na pitanje šta da kaže roditelj detetu koje mu saopšti da bi volelo da ode iz Srbije, Bećković odgovara:

- U tom slučaju mu neće nedostajati ni reči ni ideja. Mnogo veći problem je šta da mu kaže ako ga dete iznenadi i izrazi želju da ostane u Srbiji - dodao j on.

2024 © - Vesti online