Subota 02.05.2015.
12:03
Tanjug

Ivanov: Bivši saveznici ponovo pišu istoriju

Tanjug/AP
Vojnici se spremaju za najveću paradu do sada na Crvenom trgu

Uoči obeležavanja 70-togodišnjice Dana pobede vojnom paradom u Moskvi, Ivanov je izrazio žaljenje što političari u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama "namerno pokušavaju da prekroje i promene istoriju, odnosno da stave komunizam i nacizam na isti nivo".

- Postoji veliki broj dokumenata i istorijskih dokaza da je Sovjetski Savez odigrao ključnu ulogu u pobedi u ovom užasnom ratu u svetskoj istoriji - naglasio je Ivanov i primetio da mlađe generacije nisu mnogo zaiteresovane za istoriju, jer "društvo ne pridaje mnogo pažnje tim događajima".

On je rekao da se uloga Sovjetskog Saveza u tom ratu različito prikazuje od strane zapadnih zemalja koje, kako je rekao, žele da "izoluju Rusiju stavljanjem u zaborav milione Rusa, kao i Britanca i Amerikanca koji su dali svoje živote kako bi porazili Hitlera".

Ruskoj vladi biće drago da vidi strane zvaničnike 9. maja na vojnoj paradu u Moskvi i njihova poseta će dati dodatni značaj onome što je "interni (ruski) dan sećanja", ali je Ivanov ukazao na "uočljivo odsustvo" nekih šefova države država saveznica Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu - pre svih Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država sa liste prisutnih 9. maja u Moskvi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel neće biti u Moskvi na vojnoj paradi, ali će posetiti Rusiju sledećeg dana.

- Pre svega, to je ruska proslava. To je naš (interni) praznik, naš (interni) dan sećanja. Broj stranih lidera biće manji nego što je bio, na primer, pre 10 godina. Sećam se pre 10 godina Džordž Buš je prisustvovao, mnogi drugi lideri, uključujući britanskog premijera. Ali to nije veoma važno za nas - rekao je Ivanov.

Ove godine, na najvećoj ruskoj vojnoj paradi ikada, prisustvovaće oko 25 stranih lidera, uključujući i predsednika zemalja BRIC-a, lidera bivših sovjetskih republika - Zajednica Nezavisnih Država, ali i lideri nekih azijskih i evropskih zemlja, a očekuje se prisustvo i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna.

U Drugom svetskom ratu učestvovala je 61 zemalja, odnosno više od 80 odsto svetske populacije i veruje se da je oko 70 miliona ljudi poginulo u ratnim sukobima, dok je samo Sovjetski Savez izgubio više od 27 miliona svog stanovništva.

2024 © - Vesti online