Subota 02.05.2015.
09:21
Tanjug

Sukob policije i demonstranata u "obećanoj zemlji"

- Ovo više nisu demonstracije, pretvorile su se u nerede - rekao je policijski kapetan Kris Fauler, zadužen za održavanje reda na tom događaju, a gradonačelnik Sijetla je rekao da će policija zaštititi građane i imovinu i da će "hapsiti kada to bude neophodno".

Policija grada Portlanda, u saveznoj državi Oregon, saopštila je da su demonstranti bacali stolice i razne druge predmete na policajce. Jedan policajac je napadnut, posle čega je odvezen u bolnicu.

Portlandska policija je tokom nereda privremeno zatvorila most preko reke Vilamet i bacila biber-sprej na demonstrante u trenutku kad su učesnici marša povodom Međunarodnog praznika rada skrenuli sa najavljene rute u centru grada.

Hapšenja u Baltimoru zbog policijskog časa

Brojni demonstranti uhapšeni su jer su prkosili uvedenom policijskom času u Baltimoru, nekoliko sati pošto je podignuta optužnica protiv šest policijaca zbog smrti mladog Afroamerikanca u pritvoru.

- Policija je hapsila demonstrante koji su odbili da odu, pošto je stupio na snagu policijski čas - saopštila je Uprava policije Baltimor na tviteru.

U Baltimoru je ranije ove nedelje uveden policijski čas od 22.00 sata posle nemira, pljački i nasilja.

Jedan od  uhapšenih demonstranata rekao je za televiziju CNN, da smatra da je nepravedno uhapšen jer je to "njegov grad i da ta policija ne živi tamo".

Na hiljade demonstranata izašlo je juče na ulice Baltimora, uprkos optužnici protiv šest policajaca za ubitstvo drugog stepena, ubistva iz nehata i zloupotrebe službene dužnosti.

Državni tužilac Merilenda Marilin Mosbi rekla je da nije bilo opravdanja za hapšenje Afroamerikanca Fredija Greja (25) jer je nož koji je on nosio u džepu bio legalan, a njegova smrt u rukama policije u pritvoru raspirila je nezadovoljstvo koje tinja u Sjedinjenim Američkim Državama zbog "taktike sprovođenja zakona", naročito u odnosu americke policije prema Afroamerikancima.

2024 © - Vesti online