Petak 01.05.2015.
21:50
Srna

"Srbija da sudi za zločine u Bljesku"

Fonet/A. L.
Još uvek niko nije odgovarao za masovno proterivanje Srba iz Krajine: Nenad Popović

Kako je obrazloženo iz SNP, pravosudni organi Srbije trebalo bi da procesuiraju odgovorne za zločine, s obzirom na to da to ne čine ni Haški tribunal ni Hrvatska.

- Pre tačno dve decenije, hrvatske vojne, paravojne i policijske snage, samo u jednom danu, etnički su “počistile“ od Srba Zapadnu Slavoniju, tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, teritorije pod zaštitom snaga UN, a za taj masovni zločin, ni do danas niko nije odgovarao - saopšteno je iz SNP.

Ta stranka tvrdi da "glavne poluge hrvatskih vlasti ponovo drže oni koji ne priznaju užasne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu koje je počinila Nezavisna Država Hrvatska, niti ove koje je, u Bljesku i Oluji, ponovila Tuđmanova samostalna država, čiji kontinuitet crpi današnja članica EU Republika Hrvatska".

SNP navodi da za akciju Bljesak, koja je bila prethodnica Oluje i za cilj imala prisilno i trajno proterivanje srpskog naroda iz Krajine, pred Haškim tribunalom nije odgovarao niko od hrvatskih državnih i vojnih komandanata, već je, paradoksalno, predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić osuđen na 35 godina robije.

Lider SNP-a je Nenad Popović, nekadašnji potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

2024 © - Vesti online