Petak 01.05.2015.
21:13
Ž. Marković - Vesti

Čuvar muzičkog blaga Vlaha

Virtuozi na saksofonu: ŽivaDinulović i Predrag Janković

Internacionalni festival vlaške muzike Gergina u organizaciji istoimenog udruženja u najlepšem izdanju predstavio se brojnoj publici koja je dve večeri pomno pratila nastupe učesnika na velikoj izvođačkoj sceni Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu.

Sedmi Festival vlaške muzike Gergina, održan u Negotinu, ispunio je očekivanja publike, organizatora i samih učesnika, od kojih su neki stekli reputaciju kako u Srbiji, tako i u susednim zemljama u kojima žive i rade naši zemljaci.

Najmlađi iz Floričike

-Imali smo mlade, divne izvođače i po reakciji brojne publike zaključio sam da su nagrađeni najbolji - kaže Nenad Kamidžorac, umetnički direktor Festivala, u oceni prve festivalske večeri koja je okupila 16 takmičara, šest vokalnih solista i 10 instrumentalista, a tokom koje su se publici predstavili i najmlađi članovi AKUD-a Floričika iz Jabukovca, kao gosti.

Ovacije Dar-Maru

Publici su se predstavili i članovi orkestra Slobodana Pecića, poznatog izvođača na harmonici, Mikan Njegušić na trubi, Predrag Janković na saksofonu i Željko Čikarević na violini. Dugotrajnim aplauzima publika je nagradila i sviračka umeća orkestra Dar-Mar iz Knjaževca

Marina Marić iz Osanice kod Žagubice, solistkinja na fruli, i Damjan Pačerizović iz zaječarskog mesta Halovo, vokalni solista, jednoglasnom odlukom žirija proglašeni su pobednicima 7. Festivala Gergina u Negotinu. Vlaške pesme i solo nastupi na fruli, violini, harmonici i trubi, imali su poseban zvuk mladih godina, kao i neskrivenu želju da se mladi pokažu u najboljem svetlu. Baš tako se da definisati i nastup dobitnika Specijalnog priznanja Festivala koje nosi ime proslavljenog krajinskog violiniste Božidara Janucića. Reč je o 14-godišnjem Nikoli Caranoviću iz Negotina, učeniku OŠ "Vuk Karadžić" i Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

O nagradnom fondu za troje najuspešnijih učesnika i ove godine se pobrinula ugledna Kompanija Tekijanka - Kladovo.

Žiri

U žiriju, koji je vrednovao nastupe mladih nada vlaške pesme i muzike, bili su Marija Vitas, etnomuzikolog, novinar Radio Beograda 2, Maja Stojanović, profesor u MŠ "Stevan Mokranjac" u Negotinu, i Bojan Đorđević iz Beograda, umetnički direktor Festivala Todo Mundo, promoter i autor radijskih emisija o etno-muzici.

Dijasporac među takmičarima

Među tridesetak izvođača koji su se revijalne večeri predstavili publici u Negotinu, u kojoj je bilo najviše naših zemljaka koji su povodom uskršnjih praznika stigli u zavičaj, bili su vrsni vokalni solisti, poput doajena vlaške pesme Staniše Paunovića, rumunske temperamentne solistkinje Rodike Kirku, Benka Paulića, Biljane Boldeskić, ali i instrumentalisti, saksofonista Živa Dinulović, trubači Dalibor Lukić, njegov kolega iz Rumunije Nelu Murđila, Ljubodrag Radulović, Srđan Cvetković, violinistkinja Violeta Marinović, frulaši Velja Kokorić i Spasoje Jović, Simeon Lupulović i drugi. Odlično prihvaćene nastupe imali su gajdaš Miroslav Drndarević, a na usnoj harmonici Živojin Marković, poznatiji kao Žika Mokranjac, koji živi u Švajcarskoj i koji se više puta do sada predstavljao festivalskoj publici. Od vokalnih solista nastupili su još Blažica Marjanović, Danijela Pražić, Živkica Lazarević, Dragiša Prvulović i Žika Cvetković, kao i Etno-grupa Gergina.

Organizatori

Festival vlaške muzike je organizovalo Udruženje za očuvanje identiteta, kulture, tradicije i jezika Vlaha Gergina, pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta Vlaha, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Negotin, kompanija: Tekijanka - Kladovo i Eliksir -IHP Prahovo.
Generalni sponzor je i ove godine bio "Nikolić prevoz" iz Samarinovca.

2024 © - Vesti online