Subota 02.05.2015.
07:48
B. Božin - Vesti

"Kosovo je i dalje srpska pokrajina"

B. Božin
Marko Đurić ispred Bundestaga

On je podsetio da dve godine nakon Briselskog sporazuma još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština i svom domaćinu predočio da je Srbija ostvarila mnogo toga i u unutrašnjim reformama i bila faktor stabilnosti u regionu.

Na pitanje "Vesti" da li je bilo reči o potpisivanju mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova, na kome Berlin navodno insistira, Đurić je rekao da "takva vrsta sporazuma nije pominjana".

- Sporazumi te vrste postižu se obično kad imate neki rat i obično između država. Beograd i Priština ne razgovaraju kao odvojene države, nego je, iz našeg ugla gledanja, reč o razgovorima centralne vlade sa pokrajinskim institucijama, što otvoreno govorimo i našim nemačkim sagovornicima u Berlinu - rekao je Đurić.

On je preneo sagovornicima da bi za Srbiju bilo veoma korisno da precizno zna koji je stav Nemačke po svim pitanjima koja se odnose i na evropske integracije Srbije i na normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Na pitanje da li to znači da pomenuti sporazum još nije definisan i poznat srpskoj strani, Đurić je odgovorio: "Što se nas tiče, to ne postoji!"

Zamoljen da komentariše disonantne izjave vrha srpske vlasti o Kosovu, pa i najnovije predsednika Nikolića, Đurić je rekao da je suština izjava svih zvaničnika Srbije ista.

Budućnost svih u EU

Na pitanje "Vesti" da li EU zna šta će sa Srbijom kad ne zna ni šta će sa sobom, Tanja Miščević je podsetila da od 2003. i Solunske agende do danas niko nije obrisao rečenicu koja kaže da je budućnost Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, u Evropskoj uniji.
- Za razliku od drugih zemalja koje su pregovarale za članstvo, Srbija ima dodatno pitanje, a to je Kosovo koje je političko pitanje i može da uspori proces integracija. Ali, i oni i mi znamo da je EU jedini prostor u kome možemo da funkcionišemo - objasnila je Miščevićeva.

- Ona se temelji na činjenici da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Kad je o tome reč, nema razlike među političkim akterima u Srbiji, svi smo svi ista partija, a ta partija se zove Srbija i srpsko Kosovo i Metohija.

U delegaciji Srbije je bila i Tanja Miščević, šef srpskog tima za pregovore sa EU. Ona je istakla značaj nemačke podrške Srbiji, ne samo u tehničkom i finansijskom smislu, nego i kroz pomoć eksperata.

2024 © - Vesti online