Subota 02.05.2015.
08:47
J. L. Petković - Vesti

U garažu na porciju ljubavi

Očigledno je da ovaj biznis, aktuelan od 2011. godine, ide odlično, jer se pored četiri takva u međuvremenu izgrađena motela (jedan u katastarskoj opštini Priština, tri u Gračanici), gradi i peti, i to na stotinjak metara od osnovne i srednje škole u Lapljem selu.

Živorad Lazić, profesor u ekonomskoj školi kaže da su osim meštana, ogorčeni i nastavnici.

- Deca svakodnevno prolaze pored tih motela, što remeti normalan rad nastave. To je sve pod firmom "motel", a svi znaju za šta služe, deca su izložena vulgarnostima, znaju da se unutra dešavaju nemoralne stvari, pričaju o tome, podsmevaju se - kaže Lazić.

On ističe da još niko nije inicirao zabranu gradnje takvih objekata.

- Kao Srbi, mi nismo u mogućnosti da pokrećemo nešto kod albanskih institucija, naša reč ne znači ništa - podseća Lazić.

Meštani kažu da je po registarskim tablicama lako zaključiti da su gosti ovih "motela" najčešće Albanci, ali i stranci koji rade na Kosovu. Najviše ih dolazi u vreme pauze za ručak i u večernjim satima, a boravka se naplaćuje 10 evra po satu. Sličnih motela ima širom Kosova, a njihova gradnja je masovno počela posle dolaska međunarodnih misija.

Opština nije nadležna


Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica kaže da opština nema načina da zaustavi gradnju, a da je građevinske dozvole izdao prošli saziv skupštine.

- Građevinske dozvole za te hotele su izdate 2013. i ne mogu da se ponište. Nijedna takva dozvola nije izdata 2014. Nemam načina da zaustavim gradnju, a ako građani sumnjaju da se tamo dešavaju neke nezakonite radnje, Ako građani sumnjaju da se tu radi nešto nezakonito, opština za to nije nadležna, već policija - kaže Kostić.

2024 © - Vesti online