Četvrtak 30.04.2015.
19:09
Tanjug

EP: Prema Dejtonu, Srpska nema pravo na otcepljenje

Srna
Dodik zabrinuo Evropu: Smetaju im sve češće najave o refrendumu u RS

Izjava o raferendumu je usvojena 25. aprila na kongresu Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

- U toj izjavi se između ostalog poziva na raspisivanje referenduma o nezavisnosti RS tokom 2018. godine, a prema Dejtonskom sporazumu Srpska nema pravo na otcepljenje - istakli su evropski poslanici.

Podseća se da su se usvajanjem obaveze u pisanom obliku sve političke snage, što obuhvata i SNSD, obavezale na poštovanje suvereniteta, teritorijalne celovitosti i političke nezavisnosti BiH, prenela je Fena.

Politička previranja koče napredak reformi u BiH u 2014. godini, naveli su takođe zastupnici EP i ukazali da se mora više učiniti u izgradnji demokratskih procesa, borbi s korupcijom i uspostavljanju profesionalne i depolitizovane javnu administracije.

Parlament je pozvao političke elite u Bosni i Hercegovini da pokažu nedvosmislenu obavezu u nastavku reformskog procesa i približavanju Europskoj uniji a izvestilac za BiH Kristian Dan Preda, na čiji predlog je Rezolucija usvojena, je kazao da ozbiljni izazovi leže pred BiH koja sada treba da započne s reformama.

Tokom rasprave i šefica hrvatske delegacije i potpredsednica Delegacije EP za BiH Dubravka Šuica je ponovila snažnu podršku celovitoj BiH i osudila, kako je rekla, secesionističke najave iz Republike Srpske kao i zločin počinjen u Zvorniku.

2024 © - Vesti online