Četvrtak 30.04.2015.
10:55
B92

"Hakeri mogu da izazovu nuklearni rat Rusije i SAD-a"

Reuters
Jedan pogrešan potez hakera i svet bi mogao da doživi nuklearnu katastrofu

Kartrajt, koji je bio i zamenik predsednika Združenog komiteta načelnika štabova SAD, izjavio je da zbog zategnutih odnosa Moskve i Vašingtona, ali i povećanog rizika sajber napada, postoji rizik da bude doneta pogrešna procena i aktivirano nuklearno oružje, koje je u svakom trenutku spremno za upotrebu.

Kartrajt, koji je bio i na čelu Strateške komande zadužene za nuklearni arsenal, smatra da liderima obe zemlje treba dati više vremena da odgovore na potencijalnu provokaciju pre nego što narede nuklearni napad.

Kartrajt smatra da u trenutnim okolnostima postoji rizik da nuklearno oružje bude aktivirano kao odgovor na lažno upozorenje na napad druge strane, koje mogu da naprave hakeri.

Duži period za odgovor na potencijalnu pretnju ne bi, prema njegovom mišljenju, smanjio moć zastrašivanja nuklearnog oružja.

Ni Vašington ni Moskva ne izgledaju zainteresovani za dogovor o okončanju prakse držanja nuklearnih raketa na visokom stepenu spremnosti.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame je ranije razmatrala i odbila predlog smanjenja stepena spremnosti nuklearnog oružja.

Odnosi SAD i Rusije su se znatno pogoršali od izbijanja krize u Ukrajini, a tenzijama doprinose i optužbe Vašingtona da Moskva krši sporazum o zabrani nuklearnih raketa srednjeg dometa.

SAD imaju 450 raketa "Minitmen 3" smeštenih u podzemnim silosima koji su 24 sata dnevno spremni da budu lanisrani u roku od nekoliko minuta od izdavanja predsedničkog naređenja.

Kartrajt predlaže promenu komande i sistema kontrole tako da za pripremu raketa za lansiranje bude potrebno 24 do 72 sata.

Veću pažnju zahtevaju, prema njegovom mišljenju, pretnje sajber napada na sisteme koje kontrolišu nuklearno oružje.

Sofisticiranost tih napada je drastično porasla, a njih danas može da izvede ne samo pojedinačni haker, nego i neprijateljska država.

Hakeri mogu, upozorava Kartrajt, da pošalju lažno rano upozorenje na nuklearni napad koje može da izazova protivnapad ili da probiju zaštitu i izdaju naredbu za napad centrima za kontrolu lansiranja nuklearnih raketa.

2024 © - Vesti online