Sreda 29.04.2015.
22:20
Tanjug

Janković: Država više ne garantuje najviša prava radnika, ali ima poboljšanja

Tanjug
Izmene Zakona o radu donele i neka poboljšanja: Saša Janković

On je dodao da je ključno da se prava koja garantuje zakon, zaštite u praksi, zbog čega je neophodna kontrola poslodavaca.

U saopštenju Zaštitnika građana povodom Međunarodnog praznika rada, precizira se da se pritužbe radnika odnose na neisplaćene zarade, neuplaćene poreze i doprinose, zlostavljanje na radu, otkaze ugovora o radu, rešavanje problema viška zaposlenih i neefikasnost inspekcije rada.

To je, kako je ocenio, samo vrh ledenog brega, jer "Srbija više zakonima ne garantuje najviši stepen prava radnika".

Janković, međutim, ističe i da su izmene Zakona o radu, pored ukidanja ili snižavanja određenih prava, donele i neka poboljšanja u položaju zaposlenih.

- Obračun zarade i naknade zarade sada ima svojstvo izvršne isprave, što zaposlenom znatno olakšava položaj u postupku naplate. Tu mogućnost zaposleni treba da koriste, ne čekajući da se neisplaćene plate nagomilaju - poručio je Janković.

On smatra da je unapređena zaštita zaposlenih trudnica i dojilja od rada na teškim poslovima, prekovremenog rada i rada noću time što je poslodavac obavezan da im obezbedi zaštitu, odgovarajuće radno mesto ili plaćeno odsustvo.

Janković je istakao da je nužno da državni organi preventivno rade i kontrolišu poslodavce, da se radnici obraćaju inspekciji rada i sudu za zaštitu svojih prava, a kada nadležni organi nesavesno rade, i Zaštitniku građana.

- Nužan je i bolji socijalni dijalog, odnosno saradnja države i poslodavaca sa sindikatima i jačanje njihove snage - naveo je Janković, dodajući da su u posebno teškom položaju zaposleni "na crno", koji su često potpuno obespravljeni.

Janković je pozvao zaposlene da povrede svojih prava prijavljuju inspekciji rada i da podnose pritužbe Zaštitniku građana u slučajevima nesavesnog postupanja nadležnih.

- Ohrabruje to što Zaštitnik građana beleži sve efikasniju kontrolu i saradnju sa Inspekcijom rada - dodaje se u saopštenju.

Ombudsman je podsetio da se uskoro navršva dve godine od kako je uputio Narodnoj skupštini predlog izmena i dopuna Zakona o radu, sa predlozima za obezbeđenje bolje radno-pravne zaštite zaposlenih roditelja koji, u odsustvu odgovarajućih usluga i servisa podrške, neposredno obezbeđuju stalnu negu detetu.

On je konstatovao da taj predlog zakona, kao ni Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, parlament nije razmatrao, niti je resorno ministarstvo, iako je najavilo, izašlo pred Skupštinu i javnost sa drugim predlogom.

2024 © - Vesti online