Sreda 29.04.2015.
18:58
Tanjug

Obama: Istorija se ne sme ponoviti

Reuters
Amerika ne zaboravlja svoje hrabre borce: Barak Obama

Tim povodom je američki predsednik Barak Obama izrazio žaljenje zbog smrti nedužnih ljudi, istakavši da je Dahau lekcija u evoluciji tame koja pokazuje šta se desi kad se netolerancija i spirala mržnje otrgnu kontroli.

- Kako je seme nacističkog zla raslo, logor je popunjavan sa hiljadama drugih ljudi širom Evrope, među kojima su bili Jevreji i pripadnici drugih veroispovesti, Sinti, Romi, hendikepirani i brojni drugi - podsetio je Obama.

On je istakao da se Amerika "sa zahvalnošću seća žrtava brojnih Amerikanaca, naročito hrabrih vojnika koji su izvojevali pobedu nad ugnjetavanjem".

- Istorija se neće ponoviti - poručio je američki predsednik u saopštenju, prenosi Rojters.

Nacisti su osnovali koncentracioni logor Dahau kod Minhena 1933. samo nekoliko nedelja po dolasku Adolfa Hitlera na vlast u Nemačku, a američka vojska ga je oslobodila 1945. godine.

Prvobitno namenjen pritvoru političkih protivnika, logor je postao prototip mreže kampova smrti u kojima je ubijeno šest miliona Jevreja.

Logoraši su bili prisiljeni na težak rad, podvrgnuti medicinskim eksperimentima, mučeni i ubijani.

Ceremoniji obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Dahaua, 3. maja, prisustvovaće, između ostalih, i nemačka kancelarka Angela Merkel, inače prvi nemački zvaničnik koji je posetio Dahau 2013. godine, kao i stotinak preživelih logoraša.

2024 © - Vesti online