Četvrtak 30.04.2015.
08:12
I. K. - Vesti

Povratak monstruma hladnog rata

Zavod u Kazanju: Sergej Šojgu sa stručnjacima

Avion je sa promenljivom geometrijom krila koja mu omogućava brzinu od oko dva maha (2.200 kilometara na sat). Tog monstruma hladnog rata ruski piloti nazivaju "beli labud" iako je namenjen za nošenje raketa sa nuklearnim bojevim glavama.

Avion je primljen u naoružanje sovjetske armije 1987, a Rusija sada raspolaže sa samo 16 primeraka koji redovno plaše javnost na zapadu patrolnim letovima blizu njihovih obala. Obnavljanje i modernizaciju strategijske bombarderske avijacije novom opremom Kremlj je najavio pre nekoliko godina.

- Već sada je neophodno da pristupimo rešavanju zadataka ne samo u održavanju ispravnosti i modernizaciji, nego i u proizvodnji raketonosca TU-160. To je jedinstvena letelica u svetu koja je nekoliko decenija ispred svog vremena i do danas nisu iskorišćene sve konstrukcione mogućnosti. Bolji avion te klase još niko nije napravio - rekao je Šojgu prilikom posete Kasanskom aviozavodu Gorbunova.

On je naredio rekonstrukciju i tehničku modernizaciju proizvodne baze, a kazanjski zavod pohvalio je za dosadašnju kvalitetnu modernizaciju i remont letelica strategijske avijacije.

2024 © - Vesti online