Četvrtak 30.04.2015.
07:40
O. Ikodinović - Vesti

Desni sektor: Zapalićemo Porošenkovo zdanje

AP
Ko ne veruje u njihove pretnje treba samo da se seti šta su radili proteklih godinu dana

Vođe Desnog sektora tvrde da je ukrajinska vojska pokušala da razoruža njihove jedinice u ovoj oblasti.

- Naša baza nalazi se pred cevima teškog naoružanja. Uprkos tome, naredio sam svim jedinicama Desnog sektora da ne polažu oružje - rekao je njihov Firer Dmitrij Jaroš.

Načelnik štaba petog bataljona Desnog sektora Aleksandar Karas kaže da su vladini vojnici agresivni.

- Neko im je rekao da se spremamo navodno za "marš na Kijev". Izgleda da se našem predsedniku Petru Porošenku kolena tresu. Nadam se da ćemo opravdati sve njegove strahove. A onima koji su naumili da nas razoružaju poručujem: Momci, ponesite sa sobom što više oružja - zapretio je Karas.

Desni sektor zapretio je da će zapaliti zdanje administracije predsednika Ukrajine ukoliko njihovi zahtevi ne budu saslušani, a da će prostesti trajati koliko bude gorela.

Zgrada administracije predsednika Ukrajine u Kijevu okružena je sa tri kordona snaga bezbednosti, a u autobusima su se nalazili borci Nacionalne garde. Kijevska policija je pod uzbunom zbog okupljanja pripadnika ove radikalne organizacije.

Pripadnici Desnog sektora bili su udarna pesnica prošlogodišnjeg državnog prevrata u Kijevu, a sada ne priznaju mirovni sporazum postignut u februaru Minsku. Osim toga, oni ne prihvataju da budu pod komandom Generalštaba i predsednika i zahtevaju autonomiju. Kompromis nije postignut iako je njihov firer Dmitrij Jaroš početkom aprila postavljen za vojnog savetnika u Generalštabu.

2024 © - Vesti online