Sreda 29.04.2015.
18:39
J. L. Petković - Vesti

Đakovčani ogorčeni, poručuju: Ne delite žrtve

wikipedia.org
Spomenik u Đakovici treba da bude posvećen svim žrtvama rata

Udruženje navodi da su "žrtve rata 1999. godine bili Srbi, Albanci, Goranci, Bošnjaci, Romi i na osnovu toga smatraju da bi taj spomenik trebalo da bude posvećn svim žrtvama rata 1999. godine, kao opomena za sva buduća pokolenja".

- Takođe smatramo da ne smemo da delimo žrtve rata, nego da zajedno žalimo sa njima, i da učestvujemo u bolu i tugi svake porodice. Navodimo da gradonačelnica Đakovice predstavlja sve građane Đakovice, da gospodin Isa Mustafa predstavlja sve građane Kosova i Metohije i da je na čelu vlade u kojoj su i Srbi, baš kao što je Kadri Veselji predsednik parlamenta u kome su i srpski poslanici. Da li gospoda želeli da dele žrtve, što je nedopustivo i nepošteno prema žrtvama rata i prema njihovim porodicama, ili su možda želeli da pošalju poruku da predstavljaju i zastupaju samo deo građana Đakovice i Kosova i Metohije. Svojm postupkom poslali su poruku da građane dele i da su i u stanju da žrtve dele po nacionalnoj osnovi - navodi se u saopštenju.

U Udruženju Đakovčana nezadovoljni su i reakcijama međunarodne  i predstavnika srpske zajednice na Kosovu.

- Teško nam je da razumemo da međunarodni predstavnici, isto kao i srpski predstavnici u Vladi i Parlamentu, nisu reagovali pre nas, na izjave kolega u vlasti - kažu u saopštenju. 

2023 © - Vesti online