Petak 01.05.2015.
05:18
J. Arsenović - Vesti

Čistke po spisku Grigorija?

Srna
Provetravanje crkve: Vladika Grigorije

Odluka o razrešenju je doneta 20. aprila, ali je objavljena na sajtu SPC tek sedam dana kasnije. Vladika Georgije je prisustvovao sednici Sinoda kada je razrešen, a deo njegovog obraćanja članovima "crkvene vlade" objavljen je na sajtu kanadske eparhije (istocnik.com).

Vladika je tom prilikom obavestio Sinod da za Eparhijski savet kanadske eparhije odluke Sinoda neće biti obavezujuće sve do Sabora. Optužio je Sinod da "uznemirava vernike slanjem Komisije u vreme časnog posta", kao i za "podizanje prašine bez ijednog dokaza i mimo svih protokola". Takođe je odbacio optužbe da on preti raskolom, a članove Sinoda je pozvao da podnesu ostavke.

Smenjen i zamenik

Patrijarh Irinej je u svojstvu administratora eparhije razrešio dužnosti zamenika episkopa kanadskog protojereja Mihajla Dodera, a na njegovo mesto postavio protojereja Vasilija Tomića. Poznavaoci prilika u kanadskoj eparhiji i ovu odluku ocenjuju kao uklanjanje ljudi od poverenja smenjenog vladike Georgija.

- Niko u Kanadi neće ići u raskol - članovi Eparhijskog saveta, koji traže smenu Sinoda, decenijama se bore za jedinstvo Crkve - preneo je sajt istočnik.com njegove reči.

U utorak, međutim, na sajtu nije bilo njegovog govora, a informacije su u potpunosti usklađene sa odlukom Sinoda da će do konačne odluke Sabora eparhijom administrirati patrijarh Irinej, u čemu će mu pomagati vladika raško-prizrenski Teodosije i zapadnoamerički Maksim.

Ovo poslednje razrešenje je jedno u nizu koje je SPC preduzela poslednjih godina. Podsetimo, vladika raško-prizrenski Artemije je smenjen 2010. godine, srednjoevropski Konstantin je razrešen 2013, a marta ove godine vladika mileševski Filaret je takođe suspendovan do zasedanja majskog Sabora. Zanimljivo je da je episkop Pahomije i dalje na čelu vranjske eparhije, iako je u više navrata bio optužen za seksualno zlostavljanje.

Dok jedni smatraju da se na tapetu nalaze samo vladike "tvrde struje", drugi pak tvrde da je čišćenje crkvenih redova od episkopa "ogrezlih u finansijske mahinacije i blud" moralo jednom da otpočne.

O tome da sledi seča vladika "Vesti" su najavljivale početkom marta. Stručnjak za crkveno pravo dr Zoran Čvorović tada je ukazao da se uklanjanje pojedinih vladika podudara "sa spiskom prozvanih u pismu episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija iz 2008. godine. U tom pismu on je optužio pojedine vladike da se opiru modernizaciji i promenama u SPC. Na spisku nisu bili Konstantin i Georgije, ali njih dvojica, inače rođena braća, nisu podržali vladiku Grigorija.

Prozvao Amfilohija

Vladika Georgije se na sednici Sinoda posebno ostrvio na mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i najavio objavljivanje finansijskih malverzacija u mitropoliji. On je upitao gde je završilo 195.000 dolara koje su vernici iz kanadske eparhije poslali za iskonostas crkve u Baru.

2024 © - Vesti online