Sreda 29.04.2015.
14:16
Tanjug

Kim Džong Un pogubio 15 visokih zvaničnika

Reuters
Svi aplaudiraju vođi Kimu, inače... znaju šta ih čeka

Potpredsednik ministra za šumarstvo jedan je od zvaničnika koji je pogubljen, jer se protivio državnoj politici, izjavio je član obaveštajnog parlamentarnog odbora Šin Kjung Min, citirajući neimenovanog zvaničnika Nacionalne obaveštajne službe.

- Izgovori ili rasuđivanje nemaju uticaja na Kim Džng Una. Njegov stil vođenja države je da uradi sve kako bi ostvario ono što želi, a svako protivljenje smatra izazivanjem svog autoriteta i zahteva pogubljenje - objasnio je Šin.

Šin je pozivajući se na zvaničnika iz obaveštajnih izvora dodao da je u prva četiri meseca ove godine, naručeno 15 egzekucija visokih zvaničnika. Kim je 2013. godine pogubio svog ujaka Džang Song Teka, drugog najmoćnijeg čoveka u Pjongjangu, zbog korupcije i zločina koji su naškodili ekonomiji zemlje. Zajedno sa njim, pogubio je i grupu njegovih najbližih saradnika.

Lider Severne Koreje je više puta promenio svoje bliske saradnike i visoke zvaničnike otkad je postao predsednik države 2011.

Obaveštajna agencija Južne Koreje očekuje da Kim ovog meseca otputuje u Moskvu na paradu kojom se obeležava kraj Drugog svetskog rata u Evropi, iako još nema zvanične potvrde ove informacije. Severna Koreja nije rezervisala hotel u Moskvi za Kima, ali ambasada Severne Koreje u Rusiji je opremljena i može da smesti predsednika, dodao je Šin na sastanku obaveštajne agencije.

Poseta Rusiji biće prvo Kimovo prekookensko putovanje otkad je posle smrti svoga oca preuzeo poziciju šefa države.

2024 © - Vesti online