Sreda 29.04.2015.
08:55
sputniknews.com

"Ujedinjenje Rusije i Evropske unije je dobra ideja"

Reuters
Rusija uvek bila u porodici evropskih naroda: Sergej Nariškin

Komentarišući nedavnu izjavu češkog predsednika da Rusija u budućnosti može postati članica EU, Nariškin je u kolumni za novine "Kosmopolskaja pravda“ rekao da Zeman nije isključio mogućnost i da se zemlje EU jednog dana pridruže Ruskoj Federaciji.

- Naša zemlja je više puta ukazivala na mogućnost spajanja dve unije — Evroazijske i Evropske unije - rekao je Nariškin, dodajući, da po njegovom mišljenju, taj plan nije fantazija jer je Rusija "uvek bila i ostaće u porodici evropskih naroda.“

Predsednik Državne dume je priznao i da se pitanje rusko-evropske agende mora odvojeno razmatrati, ali je naglasio da razgovori treba da počnu što pre.

- Sada je vreme ne samo da sanjamo o tome, već i da počnemo da razgovaramo - istakao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u decembru prošle godine rekao da Evroazijska ekonomska unija koju predvodi Rusija ima potencijal da se proširi i da je savez otvoren za saradnju i sa zapadnim i sa istočnim partnerima.

- Povećanje broja članova bi bilo korisno za samu uniju. To bi ojačalo njene kapacitete na tržištu, doprinelo jačanju trgovine i ekonomskih odnosa, kao i nove investicione projekte - rekao je Putin na samitu Evroazijskog ekonomskog saveta u Moskvi.

Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan formirali su krajem prošle godine u Moskvi Evroazijsku ekonomsku uniju, čiji je cilj da se ojača njihova integracija.

Unija je zvanično počela da postoji 1. januara ove godine, a cilj je da se omogući slobodna trgovina među zemljama-članicama, finansijska koordinacija i regulacija industrijske i poljoprivredne politike, zajedno sa tržištima rada i saobraćajnim mrežama. Unija okuplja 170 miliona ljudi.

2024 © - Vesti online