Utorak 28.04.2015.
23:32
Tanjug

Hag odbio Šešelja

Tanjug
Tražio da se pokrene disciplinski postupak protiv glavnog tužioca Tribunala

U obrazloženju odluke u vezi sa Šešeljevim zahtevom da Veće protiv Bramerca pokrene disciplinski postupak, kao i da Bramerc bude razrešen dužnosti nalogom Saveta bezbednosti, konstatuje se da je Šešelj više puta upućivao isti zahtev i poziva se da se ubuduće od toga uzdrži, saopštio je danas Haški tribunal.

- Veće poziva optuženog da se uzdrži od ponavljanja zahteva koji je već razmatran i odbačen. Takav postupak predstavlja kršenje procedure koje Veće više neće moći da toleriše - ističe se u zaključku.

Veće navodi da je Šešelj najnoviji zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Bramerca uputio 17. aprila tvrdeći da glavni tužilac nije nezavisno postupao u vezi sa hrvatskim i evropskim političkim instancama i da je bio pristrasan u njegovom slučaju.

U odvojenom mišljenju, koje se slaže sa jednoglasnom odlukom Veća, predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti navodi da sudije nisu kompetentne da pokrenu bilo kakav disciplinski postupak protiv glavnog tužioca Tribunala. On, takođe, ukazuje da bi glavni tužilac trebalo da, kao i sudije, uživa apsolutni imunitet.

Lider SRS se 12. novembra 2014, posle skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Posle suđenja koje je počelo u jesen 2007, presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013, ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio njegov zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog pristrasnosti.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga sa predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi većanje sudija o presudi.

2024 © - Vesti online