Sreda 29.04.2015.
07:40
I. K. - Vesti

Moskva naoružava Kinu

Tanjug/AP
Bez premca: Kini S-400 za dve milijarde dolara

Još u novembru prošle godine Anatolij Isajkin, direktor Rosoboroneksporta, državne firme koja se bavi izvozom naoružanja, saopštio je da je Kina prva zemlja koja će da kupi ruske protivvazdušne raketne sisteme S-400. Ugovor o tome potpisan je u Pekingu. General-pukovnik u penziji Viktor Jesin tvrdi da S-400 nema premca u svetu.

- Taj sistem će omogućiti Kini da uništava sva savremena i perspektivna sredstva vazdušno-kosmičkog napada na udaljenosti do 400 kilometara. Mnoge zemlje zainteresovane su za S-400, ali je Kina odavno tražila saglasnost Rusije da ga kupi. Kremlj se sa tim saglasio uzimajući u obzir međunarodnu situaciju. Rusiji taj posao odgovara, jer vezuje Kinu za sebe. Ona će zavisiti od servisiranja i isporuka rezervnih delova iz Rusije - pojasnio je Jesin.

Detalji ugovora su nepoznati, ali se pretpostavlja da je reč o ceni od oko dve milijarde dolara, što je najveći posao u istoriji vojno-tehničke saradnje Rusije i Kine.

Međutim, Rusija prenosi i tehnologije Kini. Vicepremijer Dmitrij Rogozin u utorak je rekao da su Moskva i Peking saglasili poslednje detalje o izgradnji zajedničkog helikoptera, pa će ugovor biti potpisan već u maju. Kina će investirati i Rogozin tvrdi da je posao komercijalnog karaktera, iako je u ruskoj vladi zadužen za odbrambenu industriju.

Rogozin je najavio i zajedničku izgradnju sa Kinom putničkog aviona na bazi nove ruske letelice MS-21, o čemu već pregovara sa kineskim vicepremijerom Van Janom. U tom poslu postoji i gubitnik, a to je ukrajinski proizvođač avionskih motora iz Zaporožja Motor Sič.

Naime, režim u Kijevu zabranio je izvoz Rusiji opreme koja može da se koristi u vojne svrhe. Motor Sič pokušava da se nametne u ovom poslu i isporuči motore za rusko-kineski avion. Rogozin, međutim, kaže da će se koristiti novi ruski motor koji je na poslednjim ispitivanjima u Permu. Očekuje se kineski vicepremijer Van Jan poseti Irkutski avijacioni zavod, gde bi bila proizvodnja nove letelice.

Na redu mornarica

Politikolog Vladimir Jevsejev smatra da će da se uznemiri i Japan, ali ne zbog S-400 nego povodom Ratne mornarica Kine.
- Ako Rusija isporuči Kini i krstareće rakete velikog dometa namenjene dejstvima na moru, Japan će reagovati burnije nego na isporuku S-400 koji je isključivo odbrambeno oružje - rekao je Jevsejev.


Konkurenti GPS

Rogozin je najavio objedinjavanje ruskog navigacionog sistema GLONASS sa kineskim Bejdouom. On se u Novosibirsku sreo sa direktorom kineske Agencije Jan Ceunom i najavio zajednički razvoj novih tehnologija, satelitskih sistema, gradnje kosmičkih stanica, ali i ujednačavanja tehnoloških standarda.
- Rusija i Kina mogu da izgrade najvećeg konkurenta svakom navigacionom sistemu - rekao je Rogozin, a to se pre svega odnosi na američki GPS i vazduhoplovne VOR i NDB.

2024 © - Vesti online