Sreda 29.04.2015.
09:37
D. Lukić - Vesti

Velika Britanija: Rat evrofila i evrofoba

Reuters
TV debata: Lideri stranaka imali žučnu raspravu o Evropi

Evrofobi i evrofili ispaljuju poslednje preostale argumente. Nik Klejg, lider partije Liberalnih demokrata, putuje Ostrvom i plaši biračku većinu da bi izlazak Britanije iz Unije "ugrozio milione radnih mesta na Ostrvu", pored toga što bi pritom "ostavio zemlju na margini političkog odlučivanja o najvažnijim evropskim i svetskim pitanjima".

Najdžel Faraž, vođa evrofobične Nezavisne partije Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), naziva Klejgov alarm "strašilom" koje može jedino da rasteruje "plašljive vrane" i nema nikakve osnove u političkoj i ekonomskoj realnosti.

Navodi da je za Britaniju - EU prilika za "dobru trgovinu" i ništa više od toga ne sme da bude. Pogotovo ne može da bude "uzurpator suvereniteta" zemlje, a u ime nekih superanacionalnih vrednosti kakvih su "Britanci siti... Švajcarska je sa EU pregovarala o više ekonomskih aranžmana nego Britanija, a da pri tome, nije članica Unije...

Island je, sa njegovih 300.000 stanovnika, potpisao poseban trgovinski ugovor sa Kinom, kaže Faraž i pri tome dodaje da je EU "na zalasku", da "gubi dah" i utakmicu sa svetskim ekonomskim silama, pa da Britanija, oslobođena briselskih okova, može bolje da trguje sa EU kao "nezavisna država".

- Oni (EU) nama prodaju godišnje oko milion automobila više nego što mi prodajemo njima... Mi njima više trebamo nego oni nama - kaže Faraž.

Na optužbe evrofila da bi Faraž, ukoliko bi na majskim izborima postao deo vlasti, spustio rampu pred talasom imigracije iz članica EU, Faraž precizira: "Ja ne želim da (hermetički) zatvorim vrata imigrantima. Želim samo da kontrolišem njihov broj koji oduzima radna mesta Britancima... Želim da podignem pokretni most i da propuštam u zemlju one koji - recimo - imaju zdravstveno osiguranje, a ne kriminalnu prošlost", kaže Faraž, pri tome misleći prvenstveno na talas pridošlica iz Rumunije i Bugarske koji često stižu na Ostrvo radi kvalitetnog britanskog, besplatnog zdravstvenog osiguranja i izdašnih socijalnih beneficija (besplatan smeštaj, npr.).

Ankete najavljuju "mrtvu trku"

U istraživanjima javnog raspoloženja pred ove izbore, evrofobi Najdžela Faraža imaju između 15 i 19 procenata podrške, sa tendencijom stalnog rasta i sva je prilika da bi u mrtvoj trci između konzervativaca i laburista, mogli da se pitaju o sastavu buduće vlade. Prema poslednjoj anketi, laburisti vode sa samo tri procenta (33-30) ispred vladajućih konzervativaca.

 

2024 © - Vesti online