Sreda 29.04.2015.
08:15
S. M. T. - Vesti

Černobilj, tajna i posle 29 godina (4): Kuća s uranijumom

youtube.com/SCF Fondacija
Ulaz u najpoznatiji rudnik uranijuma u Srbiji: Gabrovnica

Rudnik je radio od 1960. do 1966. Bio je savezna investicija, otvorio ga je Aleksandar Ranković, ali se brzo ispostavilo da nema dovoljno rude i zatvoren je.

Sva oprema stavljena je pod ključ, a ulaz u rudnik zazidan. Jedino su kontroli izmicale priče strave i užasa, kako, navodno, u gluvo doba noći u rudnik stižu kamioni sa zagonetnim tovarom i kako ga tamo istovaraju ljudi u skafanderima.

Pre osam godina izbio je pravi skandal kada je gvozdeni otpad, ograda i kade za topljenje rude isečene u ugašenom rudniku, krenuo za Skoplje i zaustavljen na makedonskoj granici zbog opasnog zračenja.

Kroz Srbiju, inače, često prolaze tovari gvožđa i čelika, koji su upućeni na preradu u skopsku čeličanu Makstil. Ona je najveći uvoznik otpadnog gvožđa u regionu i vrlo često se desi da je deo tovara nekog vagona namenjenog toj železari radioaktivan.

Takođe, u blizini rudnika postojala je brana koja je sakupljala otpadni radioaktivni mulj i pesak iz preradnih voda, koja je u međuvremenu pukla i sav mulj i pesak izlio se u korito Trgoviškog Timoka, koji se spaja sa Svrljiškim Timokom i čini reku Timok. Okolno stanovništvo je koristilo ovaj pesak za izgradnju svojih kuća.

Kontrola 1.000 godina

Po preporuci Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, svaka država treba da strogo kontroliše sve zatvorene rudnike na svojoj teritoriji, kao i postrojenja za preradu u narednih 1.000 godina od početka njihove izgradnje.

KRAJ
 

2024 © - Vesti online