Utorak 28.04.2015.
13:59
Tanjug

Finska juri sumnjivu podmornicu: Ispaljeni hici upozorenja

Tanjug/AP
Da nije možda ruska: Sumnjiva podmornica uočena je baš u momentu zatezanja odnosa između Finske i Rusije

Mornarica je saopštila da je u ponedeljak primetila podvodnu metu kao i ponovo u utorak, i da su ispalili nekoliko projektila upozorenja.

- Bombe nemaju za cilj da oštete cilj, već da cilj zna da je primećen - rekao je finski pomorski oficir Olavi Jantunen za lokalni medij.

Finska deli 1.340 kilometara dugu granicu sa Rusijom i Helsinki je sve više zabrinut zbog svog moćnog suseda zbog naleta ruskih aviona i vojnih vežbi u pograničnoj zoni.

Finski ministar odbrane Karl Haglund nije precizirao da li je Rusija bila uključena u incident već je naveo da je meta mogla da bude i podmornica i da je verovatno napustila  područje, dodajući da Finska retko koristi takve mere upozorenja.

- Čvrsto sumnjamo da je došlo do podvodne aktivnosti koja nije tamo predviđena. Naravno, uvek je ozbiljno, ukoliko su naše teritorijalne vode ugrožene - rekao je Haglund za finsku novinskoj agenciji STT.

Regionalne tenzije su uočene ranije tokom ovog meseca što je razlog zajedničkog saopštenja, bez presedana, nordijskih zemalja - Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda koje se direktno odnosi na Rusiju kao "izazov" i razlog za povećanje odbrambene saradnje.

Rusija je odmah uzvratila, rekavši da potezi Finske i Švedske ka "bližim vezama sa NATO-om" su od "posebnog interesovanja Moskve".

2024 © - Vesti online