Utorak 28.04.2015.
10:33
sputniknews.com

"Rusija doprinela razoružanju, smanjili smo svoj nuklearni potencijal"

Reuters
Rusija daje svoj doprinos miru i stabilnosti

- Rusija redovno ispunjava sve tačke iz START-a, uključujući član 6. Mi smo smanjili svoj nuklearni potencijal do minimuma, što predstavlja značajan doprinos opštem i potpunom razoružanju. Planiramo da nastavimo rad u ovom pravcu i održimo ravnotežu između razvoja "mirnodopskog atoma" i učvršćivanja režima neširenja, uključujući sistem garancija "IAEA" - kaže se u obraćanju Putina, poslatom u sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Izvode iz obraćanja pročitao je za govornicom Generalne skupštine UN direktor departmana za pitanja neširenja i kontrole naoružanja MIP Rusije Mihail Uljanov.

- Raspoloženi smo za tesnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama radi stvaranja savremene, stabilne i sigurne arhitekture saradnje u oblasti nuklearne energetike - navodi se u pismu.

- Očekujem da će tokom konferencije biti potvrđena spremnost svih država-učesnica START-a da se jasno pridržavaju obaveza koje su na sebe preuzele. To će, bez sumnje, biti važan faktor jačanja mira, bezbednosti i stabilnosti na celoj planeti - navodi se u pismu predsednika Rusije.

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja izglasala je 12. juna 1968. godine Generalna skupština UN.

2024 © - Vesti online