Utorak 28.04.2015.
08:51
sputniknews.com

Lavrov: Ne treba nam nova Jugoslavija

Tanjug/AP
UN su formirane zbog sprečavanja trećeg svetskog rata: Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da UN mogu da budu reformisane, ali da promene ne treba da podrivaju međudržavni karakter Svetske organizacije i ulogu Rusije, i dodao da treba sprečiti pokušaje da se krše temeljni principi Povelje, koja je dosad pokazala svoju održivost.

Lavrov je kao temeljne principe naveo nezavisnost država, suverena jednakost država, nemešanje u unutrašnja pitanja, mirno rešavanje sporova i pravo na sopstveno određivanje sudbine.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je da je za poslednje dve godine Rusija uspela da skrene pažnju na uvažavanje sveukupnih principa međunarodnog prava, uključujući pravo naroda na samoopredeljenje, koje je "takođe zapisano u Povelji UN“.

Lavrov je rekao da se Organizacija formirala radi sprečavanja trećeg svetskog rata i "ona je taj cilj postigla“.

Ruski ministar rekao je da „nema utisak da je takav rat u principu moguć“. Prema Lavrovljevim rečima, „zrelo je“ za proširenje Saveta bezbednosti UN, i zemlje u razvoju nisu na pravi način predstavljene u njegovom sastavu.

- Godinama posle formiranja UN pojavili su se novi moćni centri privrednog rasta i političkog uticaja. To su Indija, Brazil. Naravno, afrički kontinent treba obavezno dostojno predstaviti u SB UN -rekao je Lavrov i dodao da, po njegovom mišljenju, SB UN može ostati efikasan sa oko 20 članova.

"Nisu uspeli pokušaji izolacije Rusije"

Ističući da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja, uključujući traženje ravnoteže interesa, Lavrov je naglasio da nisu uspeli pokušaji izolacije Rusije.

- Postali smo objekat konfrontacione kampanje bez presedana sa ciljem pritiska na Rusiju, ne samo ekonomskog i finansijskog, već propagandnog u najgorem smislu te reči - kazao je on i naglsio da mesto Rusije u savremenom svetu „niko ne može da oduzme“.

Lavrov je rekao da Rusija nikome ne pokušava da "ukrade pobedu“, već da to žele drugi od nje, kao i da je uvek isticala višenacionalni karakter Drugog svetskog rata. Među onima koji su odlučili da ne dođu u Moskvu na obeležavanje 70. godišnjice pobede nad fašizmom ima i onih koji su se prosto uplašili, rekao je šef ruske diplomatije.

Ističući da to ne vidi kao problem, Lavrov je rekao da je neko odbio iz ideoloških razloga "pokušavajući i taj sveti dan da iskoristi na kursu ograničavanja i izolacije Rusije, neko se ugledao na njih, a neko se prosto uplašio“.

Naglašavajući da Rusija neće odustati od stava o ukrajinskoj krizi i od podrške svojim sunarodnicima, Lavrov je rekao da je ono što Moskva čini usmereno na očuvanje Ukrajine kao jedinstvene države uz uslov da se Ukrajinci sami dogovore o tome kako da različiti delovi zemlje žive zajedno, mirno i bezbedno.

Pritom, kako je naglasio, Kijev nastavlja da odbija dijalog sa Luganskom i Donjeckom radi rešavanja krize, iako je "upravo to predviđeno dogovorima iz Minska od 12. februara“. Lavrov je dodao da sporazumi iz Minska podrazumevaju sprovođenje decentralizacije — političke, ekonomske i kulturne, da proces izmena Ustava podrazumeva konsultacije sa Donjeckom i Luganskom u delu koji se odnosi na njihovu teritoriju, ali da u komisiji za ustavnu reformu u Kijevu nisu imenovani predstavnici istočnih oblasti.  

2023 © - Vesti online