Utorak 28.04.2015.
07:39
I. Kozarski - Vesti

Nemoćni smo pred ruskim tenkovima!

Tanjug/AP
Kompleksi od Kurske bitke: Ruski tenkisti noćna mora

Rile je tako podgrejao nemački kompleks pred ruskim tenkistima koji se vuče od bitke kod Kurska 1943. On objašnjava da su još osamdesetih godina Bundesver i obaveštajna služba došli do zaključka da njihovi potkalibarni projektili nisu sposobni da se nose s oklopom T-80, iako su leopard 2 nazivali najboljim tenkom na svetu. Pri tom, Rajnmetalov top s leoparda 2 kasnije je montiran i na američki tenk Abrams.

Prema rečima Rilea, problem je što se granate leoparda 2 prave na osnovu karbida volframa, a ne osiromašenog uranijuma. Ipak, vlasti Zapadne Nemačke rešile su da izbegnu svako pominjanje uranijuma, mada Amerika, Britanija i Francuska koriste takve projektile.

Tako i danas tenkovi Bundesvera koriste projektile DM63 koji su u nivou američkih iz osamdesetih godina. Pri tom, Bundesver planira da količinu leoparda 2 uveća sa 225 na 328 i da na modernizaciju potroši 22 miliona evra.

- To je nedovoljno protiv modernizovanih T-80 i T-90 koje Rusi još koriste, a posebno protiv armate T-14 (planirana proizvodnja 2.300 primeraka). Iz toga proizlazi nepobitan zaključak da planovi Bundesvera o modernizaciji leoparda 2 nemaju smisla - ukazao je Rile.

Ministarstvo odbrane u Berlinu priznalo je kako "nije isključeno da postoji savremena oklopna zaštita sposobna da izdrži dejstvo protivtenkovskih projektila leoparda 2. Nemački "Velt" na osnovu toga zaključio je da Bundesver protiv ruskih tenkova nema šanse.

Rile je time načeo mit koji vlada na zapadu o nadmoći i svremenosti njihovih tenkova. Taj mit posledica je zalivskih ratova u kom su američki abramsi potukli itačke T-72. Međutim, Iračani su koristili potkalibarne projektile koje su sovjeti izbacili iz upotrebe još 1973. i većinom nisu raspolagali noćnim nišanskim i osmatračkim spravama.

Izdržao 26 pogodaka

Građanski rat u Ukrajini pokazao je izdržljivost sovjetskih tenkova pri pravilnoj taktičkoj upotrebi. Tako je zabeležen slučaj kada je stari T-64 kod Donjecka zahvaljujući reaktivnom i takozvanom sendvič oklopu preživeo čak 26 pogodaka različitih projektila, uključujući i raketu sistema fagot, klase američke rakete dževelin. Pri tom, u Rusiji je oko 2.000 T-64 spremljeno za pretapanje.

Osim toga, demoralisane i neobučene iračke posade često su bežale iz tenkova koje su Amerikanci gađali kao na parkingu. Veliki deo iračkih tenkova uništen je iz vazduha.

2020 © - Vesti online