Ponedeljak 27.04.2015.
16:05
Tanjug

"Teško je proceniti kako će slučaj Šešelj biti završen"

Tanjug
Stavio na muke ceo Haški tribunal: Vojislav Šešelj

- Ne mogu da dam mišljenje o tome, jer nisam detaljno pratio slučaj, ali s obzirom na to da je (Šešelj) bolestan i da se nalazi ovde, teško je zaključiti kako će se sve to završiti - rekao je Najs novinarima u Beogradu na tribini "Dometi međunarodne pravde".

Odluka tribunala da lidera radikala pusti na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga je, prema njegovim rečima, veoma čudna.

- Primetili smo to još tada. Zamislite sebe kao običnog sudiju u običnom sudu koji sudi na primer pljačku, a optuženi iz nekog razloga mora da ide u drugu državu. Vi kao sudija ga ne biste pustili bez čvrstih garancija države u koju ide, da će se vratiti, ako mu uopšte dozvolite da ide - rekao je Najs koji je zastupao optužnicu priotiv Slobodana Miloševića.

Smatra da je vrlo čudno da je tribunal napravio takav aranžman u slučaju Šešelja. On je, inače, konstatovao da je "slučaj Šešelj", kontraverzan jer traje veoma dugo.

Kao kontroverzne presude pomenuo je i slučajeve hrvatskog generala Ante Gotovine, nekadašnje šef tajne službe Jovica Stanišića i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije DB Franka Simatovića, ukazavši da je haški tribunal sudi po "adverzijalnom sistemu" koji odluke donosi na osnovu dokaza, a ne bavi se utvrđuvanjem istine.

2024 © - Vesti online