Ponedeljak 27.04.2015.
15:40
Tanjug

Siriza nije ispunila očekivanja: Većina Grka nezadovoljna radom Vlade

Reuters
Ankete pokazale da polovina građana, ipak, prihvata kompromise u odnosima sa EU

Anketa objavljena u listu "Proto Tema" je pokazala da 52 odsto građana nije zadovoljno radom vlade, predvođene levičarskom strankom "Siriza" koja je pobedila na izborima 25. januara, prema 39 odsto koji su rekli da su zadovoljni, prenela je agencija AP.

Ukoliko kreditori ne prihvate predloge zvanične Atine, 50 odsto anketiranih je izrazilo želju da vlada pristane na kompromise, dok 36 odsto ispitanika podržava prekid pregovora.

Grčkoj ponestaje finansijskih sredstava u budžetu i ima rok do 30. aprila da predstavi reforme koje će primeniti, a koje kreditori traže kako bi Grčkoj isplatili poslednju tranšu kredita od 7,2 milijarde evra.

Na sastanku ministara finansija evrozone posvećenom Grčkoj, a održanom u subotu u Rigi, izražena je nada da će kritike upućene sa tog skupa ubrzati proces reformi koje Atina treba da sprovede kako bi dobila spasonosna sredstva iz međunarodnog paketa pomoći.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je tom prilikom da između Atine i evropskih partnera još postoje nesuglasice koje moraju biti premošćene, ali da će dogovor biti ubrzo postignut, jer je to, kako kaže, jedina opcija koju Grčka ima.

2024 © - Vesti online