Ponedeljak 27.04.2015.
13:33 >> 16:22h
Tanjug

Premijer (ponovo) obećao bolju budućnost za sve

Tanjug
Novčanik Srbije danas zdraviji nego pre godinu dana: Aleksandar Vučić

Vučić je, na svečanoj sednici Vlade Srbije, povodom prve godišnjice rada koja se održava u Rudarskom basenu Kolubara, na površinskom kopu Tamnava-Zapadno polje, rekao da će deficit na kraju aprila iznositi 30 ili 31 milijardu dinara.

Prethodna očekivanja i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), podvukao je on, predviđali su da minus na kraju četvrtog meseca iznosi 72 milijarde dinara.

- To je više nego upola manje nego što je MMF-u prihvatljivo - istakao je premijer i podsetio da je i na kraju prvog tromesečja umesto 55 milijardi dinara koliko je planirano, deficit iznosio oko 21 milijardu.    

Vučić je rekao da je i u aprilu naplata bruto domaćeg PDV-a veća nego u istom mesecu u 2014.          

O rekonstrukciji: Biće kratko, ali slatko

Premijer Srbije izjavio je da će rekonstrukcija vlade biti "kada bude bila" i da će trajati "kratko, ali slatko".

- Najavio sam rekonstrukciju i kada bude bila - biće. Kratko će trajati. Biće završena u Skupštini za jedan dan. Biće kratko, ali slatko - poručio je Vučić.

On je ukazao da je još mnogo toga ostalo da se u zemlji popravi kako bi se došlo na početnu poziciju od pre godinu dana, i naglasio da je i u poslednjem izveštaju Evropske komisije naveden pozitivan pomak kada je reč o Srbiji.

Vučić je naglasio da je smanjivanje deficita bio najteži deo posla i zahvalio se građanima Srbije na istrajnosti i osećaju odgovornosti, a s druge strane, kako je rekao i vlada je pokazala stepen ozbiljnosti, posvećenosti i odgovornost, "sve na šta nismo ranije navikli".

- Novčanik Srbije danas je zdraviji nego pre godinu dana. Niko više ne govori o bankrotu zemlje. Sada nema šale, a Srbija razmišlja o rastu, kada će i koliko brzo da pokrene proizvodnju - poručio je premijer.

Bolja budućnost za sve

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je i Vlada Srbije vodi tešku borbu za oporavak srpske ekonomije, ali i da se svi njeni članovi nisu uvek najodgovornije ponašali. Premijer je rekao da to ne govori da bi, kako se izrazio, nekog okrivio, već da bi shvatili u čemu su pravljene greške.

Nije bilo nestašice lekova

Vlada je u prethodnih godinu dana rada uspela da obezbedi jeftinije lekove u dovoljnim količinama i najavio unapređenje zdravstva u narednom periodu.

On je dodao da srpska ekonomija nije krenula da propada preko noći, da se uvek mislilo da rešenje dolazi sa neba, da će ga doneti neko drugi i da je dužnost nekog drugog da nam ga donese.

Mnogi, kako je rekao, još nisu osetili i nisu videli jasne efekte mera fiskalne konsolidacije i uspeha u budžetskim uštedama i povećanju prihoda, ali da Vladu Srbije te poteškoće neće odvratiti od nastavka reformi.

- Sasvim sigurno ćemo obezbediti bolju i drugačiju budućost za sve - poručio je premijer u Lazarevcu, u Rudarskom basenu Kolubar.

Premijer i odgovorna Vlada

Vučić je rekao da je danas u tom basenu kako bi zajedno sa ministrima govorili iskreno i dirketno, pre svega sa onima koji su izabrali Vladu i čiji život zavisi od njenog rada.

Premijer je napomenuo da je Vlada Srbije u prethodnih godinu obećala teške i bolne reforme, da se suočila po preuzimanju vlasti sa najstrašnijim i najtežim poplavama koje su odnele mnogo ljudskih života, unesrećile brojne porodice, ali  i gotovo uništile energeletski i elektroenergetski sistem, a da je posle toga krenula u obnovu srušene, razorene i uništene srpske ekonomije.

- Političari nikada nisu uspevali da vide dalje od sledećih izbora, odbijali su da iskreno razgovaraju... Zato je došlo vreme da neko preuzme odgovornost i da uradi onako kako je moralo u svakoj odgovornoj zemlji u svetu. Današnje okolnosti nisu naših ruku delo, ali moramo da prihvatimo odgovornost da ih ispravimo - naglasio je Vučić.

Investicije

Kako je istakao premijer Vučić, investicije su zadovoljavajuće, ali moraju da budu još bolje, jer je jedini način da se povrati snaga zemlje da imamo dugoročne investicije koje će dovesti do novih radnih mesta.

Ugovor o BG na vodi pred javnošću

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Ugovor o projektu "Beograd na vodi" biti predočen javnosti čim stupi na snagu.

- Kada Ugovor o "Beogradu na vodi" stupi na snagu, odmah ćemo ga pokazati javnosti. Nijedan ugovor neće ostati skriven i oprostite što neke ugovore nismo objavili jer je tajnost ugovorna klauzula", rekao je Vučić na svečanoj sednici Vlade Srbije povodom godinu dana njenog rada.

Ove godine iz Kolubare 29  mmiliona tona uglja

Aleksandar Vučić je najavio da će u junu biti potpuno obnovljena proizvodnja uglja u Rudarskom basenu Kolubara, posle prošlogodišnjih poplava, kao i da će ove godine u Rudarskom basenu Kolubara biti dostignut nivo proizvodnje od 29 miliona tona uglja.

Nezaposlenost

Vučić je kazao da je smanjena nezaposlenost, ali da to još nije na zadovoljavajućem nivou.

On je precizirao da je u prethodne dve i po godine otvoreno 192.927 radnih mesta, ali da je problem što smo u isto vreme izgubili nešto manje radnih mesta od tog broja.

On je rekao da će jedan bager biti pušten u pogon 1. juna, kada će potputno biti obnavljena proizvodnja u Kolubari.

- Prošle godine smo imali prozivodnju od 22,3 miliona tona uglja, a  ove godine ćemo imati između 28 i 29 miliona tona proizvodnje. Tražio sam i molio Grčića i sindikate da pomognu i motivišu radnike i da dostignemo 29 mliona tona, što je cilj za ovu godinu - istakao je Vučić.

Tajkuni više ne upravljaju Srbijom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da tajkuni više ne upravljaju Srbijom, da je ponosan na političku stabilnost zemlje, te da je u poslednje dve i po godine u Srbiji otvoreno 192.927 radnih mesta.

Tajkuni, kako je rekao, možda mogu da upravljaju pojedinim medijima i tokovima, ali ovom vladom nikada nisu i nikada neće.

- Posebno sam ponosan na političku stabilnost i uveren sam da će ona značiti sigurnije investicije u narednom periodu - poručio je Vučić na svečanoj sednici Vlade Srbije povodom godinu dana rada.

Obrazovanje

Kada je reč o obrazovanju, Vučić je istakao da je ono sastavni deo napretka svake zemlje i najavio da će borba za bolju prosvetu i obrazovanje biti nešto najvažnije za Srbiju što će vlada morati da preduzme u periodu od 2015. do 2017. godine.

- U prethodnih godinu dana napori su bili usmereni ka modernizaciji naših ustanova. Ministar (Srđan) Verbić borio se sa opravdanim zahtevima naših prosvetara i nisam siguran da smo imali dovoljno vremena za ozbiljnije reforme, za uvođenje dualnog obrazovanja u što više gradova i mesta u Srbiji i drugo - naveo je premijer.

Vlada jednoglasno usvojila izveštaj o jednogodišnjem radu

Vlada Srbije jednoglasno je danas usvojila izveštaj o svom jednogodišnjem radu, a njen predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će njegov kabinet nastaviti da radi i donosi teške i hrabre odluke.

Premijer je, zatvarajući svečanu sednicu održanu na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje u RB "Kolubara", zahvalio građanima Srbije na poverenju koje su joj ukazali, istakavši da je vlada donosila teške odluke koje su neretko bile smele i hrabre u političkom smislu.

- Grešili smo, u to nema sumnje, ali onaj ko radi, taj i greši. Međutim, važno je da nastavi da radi, da ustane, da se podigne i to će biti naš princip i u budućnosti - poručio je Vučić.

2024 © - Vesti online