Sreda 28.04.2010.
14:57
Tanjug

Hapšenja biznismena zbog utaje poreza

Uhapšeni su vlasnik i direktor preduzeća ''Apolonija'' iz Kragujevca Vladica S. (1974) iz Kragujevca, vlasnik i direktor preduzeća DOO ''DRANSY'' i ''MD Gane komerc'' iz Lazarevca Dragan M. (1973) iz Lazarevca, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz Lazarevca Aleksandar Đ. (1974) i vlasnik preduzeća "Nena 92 net" iz Valjeva Dragan R. (1968) iz Valjeva.

Osumnjičeni Vladica S. i Dragan M, su zajedno sa ostalim osumnjičenima sa tekućeg računa preduzeća ''Apolonija'' iz Kragujevca koja se bavi uvozom i prodajom bele tehnike na domaćem tržištu, podizali gotov novac, u periodu od 1. avgusta 2005. do 28. februara 2006. godine.

  

Oni su izvršili navedena krivična dela tako što su pravili lažne isprave (fakture, otpremnice) o navodnom otkupu i prometu robe i pružanju usluga, preko takozvanih ''peračkih'' preduzeća i radnji "Nena 92 net", "Dalma kop", "Nudsi", "27 Oktobar", "Žubor komerc" i "Slavi".

Na taj način su izvršili nelegalan promet novca u iznosu od oko dva miliona evra, iako prometa dobara nije bilo, čime su omogućili Vladici Smiljiću podizanje gotovog novca u navedenom iznosu, a njegovom preduzeću "Apolonija" iz Kragujevca neosnovano korišćenje prethodnog PDV-a u iznosu od oko 400.000 evra.

Zbog sličnih prekršaja MUP intenzivno traga za još nekoliko osoba iz Mionice, Valjeva, Čačka, i Lajkovca, kaže se u saopštenju.

2024 © - Vesti online