Nedelja 26.04.2015.
16:13
Tanjug

Zeman: Demokratija se ne izvozi na bajonetima

Reuters
Neke zemlje treba da preispitaju savest: Miloš Zeman

Miloš Zeman, u intervjuu koje su objavile "Lidove novine“, kaže da se „problem neće rešiti tako što deo stanovništva ili sve prevezete u Evropu, a tu zemlju ostavite napuštenu“, prenosi Tanjug.

- Neke neimenovane zemlje bi morale da pre svega preispitaju svoju savest i svoju intervencionističku politiku. Na kraju krajeva, sve treba vrednovati prema ishodu, a ne prema dobrim namerama - rekao je češki predsednik i naglasio da se demokratija jednostavno na izvozi na bajonetima.

Kao primere intervencionističke politike koja je dovela do haosa i plime izbeglica na kapijama Evrope, češki predsednik naveo je Libiju, Siriju i Irak.

Kao rešenje za problem afričkih i azijskih izbeglica koje očajnički pokušavaju da dopru do Evrope, predsednik Češke je predložio da međunarodna zajednica i Evropska unija počnu da pružaju pomoć, ali ne izbeglicama, nego onim Libijcima ili drugima koji žele da ostanu u svojoj zemlji.

Češki predsednik upozorio je da ljudska prava nisu samo politička, već i socijalna i ekonomska.

- Istinski način da se bori za ljudska prava jeste komunikacija među ljudima u onim zemljama gde se prava krše. Imam time na umu razmenu turista, studenata, privrednika. Da se tako radilo sa Kubom već odavno bi bila demokratska zemlja, dok je 50 godina sankcija samo rezultiralo time da njome mirno vlada porodica Kastro - rekao je Zeman.

2024 © - Vesti online