Nedelja 26.04.2015.
11:27
Vestionline

Veterani II svetskog rata: Stari i ponosni

Ta ista istorija nas je naučila da je Drugi svetski rat najveće zlo koje se čovečanstvu dogodilo. Zapravo, nije mu se dogodilo, jer nije palo s Marsa, nego ga je čovek sam izazvao. Ako smo pamenti, trebalo bi da iz toga nešto naučimo i nikako ne zaboravimo.

Tome služe godišnjice i parade, kao i ova predstojeća u Moskvi povodom 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, a koju je zapadni svet rešio da bojkotuje. I kao što su se svojevremeno neki udružili i od sveta napravili pakao na zemlji, danas su se neki drugi udružili i rešili da ne dođu na obeležavanje dana kada su tama i zlo poraženi.

Međutim, ili srećom, pre više od 70 godina baš ovi ljudi sa fotografija, i milioni drugih širom Evrope, udružili su se u borbi za zajednički cilj. Nisu ih razdvajale ni njihove kulture, ni nacionalnost, ni vera, ni običaji... Retki od njih i danas su živi i biće učesnici i ili će od kuće pratiti  paradu na Crvenom trgu u Moskvi.

Da li će to biti parada pobednika ili parada moći i oružja... I to će nam pokazati istorija ili neki događaji u skorijoj budućnosti. Ali, neizvesnost koja je pred nama (svetom) ne umanjuje podvig svih veterana i učesnika Drugog svetskog rata. Naravno, onih koji su bili na svetloj strani. Hvala im na tome!

2024 © - Vesti online