Subota 25.04.2015.
22:51
Blic

Pare za remont "migova" uzete iz fonda za gorivo

mod.gov.rs
Vlada Srbije presipa iz šupljeg u prazno: Migovi Vojske Srbije

Vlada Srbije je nedavno donela odluku da Vojska Srbije dobije dodatnih 600 miliona dinara kako bi se obezbedili rezervni delovi, remont i produženje veka upotrebe aviona "mig-29“ i "mig-21“. Ali, da bi se obezbedio novac za sređivanje vojnih letelica, drugi, isto tako važan posao stavljen je u stranu.

Naime, Vlada je pet miliona evra uzela iz fonda Ministarstva energetike koji se od 15. oktobra prošle godine puni taksama na svaki prodati litar goriva u Srbiji.

Od svakog litra benzina, TNG i ostalih derivata ide 2,6 dinara, a sve kako bi i Srbija bila energetski sigurna. Tačnije, da bi u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti na posebnom lageru imala goriva bar za dva meseca.

Naša obaveza da imamo ovu vrstu zaliha postoji još od 2006. godine, kada je Srbija pristupila Energetskoj zajednici zemalja jugoistočne Evrope, koja se prvo odnosila samo na naftu i gas, a od 2008. godine i na naftne derivate.

Krajem prošle godine ova obaveza definisana je i kroz Zakon o robnim rezervama.

Kako je formiranje ovih zaliha, kao i skladištenje rezervi naftnih derivata skup posao Srbija je dobila rok da pun kapacitet skladištenja mora da završi do kraja 2022. godine. Za to je, prema svim procenama, potrebno skupiti oko 700 miliona evra. Potrebno je obezbediti gorivo, ali i izgraditi nova skladišta.

Trenutno Direkcija za robne rezerve ima oko 180.000 kubnih metara za skladištenje nafte i naftnih derivata, a JP "Transnafta“ još oko 130.000 metara, što nije dovoljno.

2024 © - Vesti online