Subota 25.04.2015.
17:56
Tanjug

"EU je nesposobna da se bavi zapadnim Balkanom"

Tanjug
Evropa postala talac ilegalnih migranata: Iljir Deda

Deda je rekao Tanjugu da je situacija na Kosovu ista kao i u svim ostalim delovima zapadnog Balkana, sa velikim ekonomskim i socijalnim problemima i nedostatkom prave evropske perspektive.
 

On smatra da da bi zapadni Balkan trebalo da bude prioritet EU, jer je mir u ovom regionu postignut samo zbog perspektive učlanjenja, a i evropski projekat je nedovršen bez svih zemalja regiona kao članica evropskog kluba.

 -Ono što vidimo sada je usporenje procesa, i to ne zbog zapadnog Balkana, već jačanja ekstremne desnice, te ođednom imamo paradoks da je cela evropska politika postaje talac nelegalnih migracionih tokova, umesto da bude mirovni projekat koji u suštini jeste EU - naveo je Deda.

On je naglasio da je Kosovu i ostalim delovima Balkana potrebna pomoć u ekonomskom i industrijskom razvoju, jer trenutno postoji veliki rascep između socijalne i ekonomske realnosti, kao i aspiracija vlada koje su pomalo maglovite jer su nekompetentne.

Prema njegovim rečima, svi u regionu su pre 10 godina verovali da će danas biti u pretpristupnim pregovorima sa EU, a očigledno se to ne dešava i to ne zbog zapadnog Balkana, već EU.

2024 © - Vesti online