Nedelja 26.04.2015.
01:30
Vestionline

Za čvrstu guzu dovoljan je čučanj

youtube.com
Ustanite iz fotelje, stegnite guzu i krenite u čučnjeve

Stručnjaci za fitnes slažu se da je odgovor na pitanje "kako učvrstiti guzu" uvek isti - radite čučanj! Iako se mnoge žene plaše da će od čučnjava "nabildovati noge", istina je da neće.

Čučanj je proglašen najboljom vežbom za zadnji deo ženskog tela zato što aktivira velike mišićne grupe koje rade istovremeno, čineći to snažnije nego tokom izvođenja bilo koje druge vežbe. Kvadricepsi, gluteus maksimusi i zadnja loža su mišići maksimalno aktivirani tokom izvođenja čučnja, dok se mišići oko karlice aktiviraju kao stabilizatori i podupirači za izvođenje čučnja. Mišići koji služe stabilizaciji su često neprimetni, ali oni nas štite od neželjenih i neprirodnih pokreta, pa samim tim i povreda.

Tokom izvođenja čučnja, trbušni mišići i mišići donjeg dela leđa drže grudi u uspravnom položaju. Istovremeno, mišići karlice podržavaju rad kvadricepsa i zadnjice i obezbeđuju pravilno izvođenje pokreta. Da biste pojačali efekat čučnja, stegnite zadnjicu prilikom povratka u gornji položaj a karlicu zabacite malo napred.

Prema dubini spuštanja čučanj se deli na polučučanj, paralelni čučanj i duboki čučanj, a neke od varijanti čučnja su dvoručni i jednoručni čučanj, prednji čučanj, zadnji čučanj itd. Ohrabrite se i pronađite čučanj koji vam najviše odgovara i koji najviše “osećate” u zadnjici. Ipak, ukoliko ga pravilno izvodite duboki zadnji čučanj sa stopalima u širini ramena će biti pun pogodak!

Dodatno, prednost čučnja je da ga možete raditi bilo gde. Dakle, ustanite iz fotelja i napravite 4x20 čučnjeva. Ponovite to svaki drugi dan... naplatićete taj trud zadovoljstvom svojim odrazom u ogledalu! Verujte, radi.

2024 © - Vesti online