Petak 24.04.2015.
23:06
Tanjug

"Masovno ubistvo Jermena nije genocid"

Reuters
Muka mu je da igra kako svi sviraju: Frenk Valter Štajnmajer

Štajnmajer je rekao i da usvajanje termina genocid za ubistvo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva, mogu da iskoriste oni koji pokušavaju da minimalizuju holokaust.

- Muka mi je više od debata u kojima se od mene očekuje da igram kako mi sviraju, iako svi znaju - i oni koji postavljaju pitanja i oni koji odgovaraju - da kompleksna sećanja retko mogu biti svedena na etiketu - istakao je Štajnmajer za "Špigl".

Predsednik Bundestaga Norbert Lamert nazvao je ranije danas na sednici Bundestaga, posvećenoj 100-godišnjici stradanja Jermena, genocidom turski pokolj nad Jeremena, pošto su i poslanički klubovi doneli odluku da se stradanje tog naroda iz 1915. godine nazove genocidom.

Predsednik Joahim Gauk poručio je juče da Nemačka osuduje masakr izvršen pre 100 godina nad Jermenima u Otomanskom carstvu i smatra ga genocidom, a Nemačka, takođe, dodao je, snosi delimicnu krivicu za taj pogrom.

To je prvi put da su nemački zvaničnici upotrebili reč genocid opisujući ubijanje Jermena u Otomanskom carstvu, a Gaukova izjava na verskoj ceremoniji u berlinskoj katedrali, kojom je obeležena stogodišnjica ubistva Jermena, predstavlja neobično snažno priznanje uloge tadašnjeg Nemačkog carstva u tom dogadaju.

Zvanični Jerevan navodi da je 1,5 miliona Jermena ubijeno izmedu 1915. i 1917, dok se raspadalo Otomansko carstvo, i već dugo traže da međunarodna zajednica prizna da se radi o genocidu.

Moderna Turska, zemlja naslednica Otomanskog carstva, odbacuje te navode i tvrdi da je između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka poginulo u nemirima, kad su se Jermeni digli protiv otomanskih vladara i stali na stranu ruskih trupa.

2024 © - Vesti online