Subota 25.04.2015.
21:11
D. N. Petrović - Vesti

Dobili kuće i fabriku

D. N. Petrović
Na radnom mestu: Saljahudin Krasnići

Izgradnja ovog pogona koji će poslovati u sastavu novopazarskog Javnog preduzeća Gradska čistoća realizovana je u okviru projekta "Unapređenje ljudske sigurnosti u zapadnoj Srbiji" koji se nekoliko godina realizuje u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Raški, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju...

Posao za 12 radnika

- Za početak smo zaposlili 12 radnika, već od iduće godine uposlićemo još 10, kasnije planiramo da dodatno proširujemo proizvodnju. Verujemo da će Centar biti samoodrživ i da će ostvarivati profit, kako našem preduzeću tako i zaposlenim Romima - kaže Hivzo Škrijelj, direktor JP Gradska čistoća.

D. N. Petrović
Svašta smo preživeli: Adem Sadikaj

- Nadam se da će Reciklažni centar u Blaževu dobro raditi i ostvarivati prihode za romske porodice koje ovde žive. To je i bio cilj ovog projekta i naše pomoći, želimo da pomognemo u inkluziji ranjivih grupa kakvi su Romi, pomagaćemo i ubuduće - kaže ambasador Japana Masafumi Kuroki.

- Centar će mnogo značiti za ekologiju i očuvanje životne sredine u Novom Pazaru i okolini, jer će znatan deo otpada, koji bi se možda našao i na ulici ili na zelenim površinama, biti recikliran, očekujem da će se dodatno aktivirati i lokalna samouprava kako bi otvorili još radnih mesta za Rome - ističe koordinatorka UN u Srbiji Irena Solorano.

D. N. Petrović
Na otvaranju pogona: Ambasador Japana, predstavnica UN i gradonačelnik

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović naglašava da je projekat "Unapređenja ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji", koji se realizuje dve godine, dao veliki doprinos boljem životu žitelja ovog grada.

Moderna ambulanta

U Blaževu je izgrađena super-moderna ambulanta, za Rome je dovedena voda, u ovom naselju rekonstruisana je i škola... Uz pomoć Vlade Japana i UN renoviran je Centar za kulturu u Novom Pazaru, realizovano je i više projekata u oblasti kulture i školstva.

"Dijalog kafe"

Sredstvima Japana, Turske i Ujedinjenih nacija, u Novom Pazaru je otvoren "Dijalog kafe" koji ima još samo 12 gradova u svetu.

Prvi razgovor sa Njujorkom

Posebnom vezom, mladi Novopazarci mogu sada da učestvuju u debatama sa mladima Londona, Amsterdama, Istambula, Firence, Melburna, Njujorka, Lisabona i drugih svetskih metropola... Na ovaj način već je sklopljeno nekoliko poznanastava. U ovaj projekat uloženo je oko 50.000 evra.

Sabahudin Krasnići ima suprugu i osmoro dece, Rom je i izbeglica sa Kosova, živeo je od prikupljanja gvožđa i drugog otpada, presrećan je što je dobio posao i što će uskoro dobiti i novu kuću...

- Sad ću imati platu i ženi i deci ću, nadam se, stvoriti, bolje uslove za život, nećemo više preturati po kontejnerima, živećemo kao i drugi ljudi - ističe Krasnići.

Osim Roma "starosedelaca", u Blaževu je zbrinuto i oko 50 romskih porodica koje su prognane sa Kosova. Ovi Romi živeli su uglavnom u Kosovkoj Mitrovici i Vučitrnu, imali su kuće, a neki i lokale, u leto 1999. godine morali su da beže ispred Albanac samo zato što su tokom NATO bombardovanja bili lojalni Srbiji.

- Najpre smo se, bežeći glavom bez obzira, smestili na napuštenoj deponiji pored starog puta Raška - Novi Pazar, tu smo proveli pet godina, žene su se porađale pod šatorima na minus 30 stepeni, potom smo jedno vreme bili u Novom Pazaru, ali smo i otuda proterani, opština i međunarodne organizacije pomogle su nam da se skrasimo ovde u Blaževu gde je život mojih sunarodnika još vrlo težak, ali se iz dana u dan poboljšava, u početku je prema nama bilo predrasuda i otpora, sada su nas svi prihvatili i svi nam pomažu - ističe Adem Sdikaj, jedan od najstarijih žitelja romskog "kampa" u Blaževu.

2024 © - Vesti online