Subota 25.04.2015.
10:10
S. Đurić - Vesti

"Vesti" na snimanju "Čizmaša": Tragična sudbina Žike Kurjaka

M. Todorović
Spoj mladosti i iskustva: Aleksandar Berček, Miodrag Dragičević, Dragoslav Mihailović i Miodrag Zupanc

Kurjak, oličenje ljudske dobrote, koja biva sputana i narušena, kao star i oronuo u bolnici detaljno govori o svom životu.

- Imam ozbiljan pristup jer je ovo veliki roman velikog pisca. Velika mi je čast što sam dobio priliku da igram sa ovako velikim glumcima kao što su Aleksandar Berček, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović i drugi. Pročitao sam roman i mislim da i danas postoje momci kao Žika koji se bore za neke svoje ciljeve. Ova uloga je veliki izazov za mene, jer lik sreće sa raznim životnim situacijama. Danas smo snimali prve scene Žikinog susreta sa majkom, koja mu dolazi u posetu, zatim obuku i sad snimamo strelište, a upravo sam upoznao i Aleksandra Berčeka - rekao je Miodrag, student druge godine dramskih umetnosti, inače rođeni brat popularne glumice Tamare Dragičević.

M. Todorović
Pripreme: Reditelj Dejan Zečević

- Sestra je vrištala od sreće kad sam joj preko telefona rekao da sam dobio ulogu. Daje mi savete, kakav pristup da imam prema poslu, jer mi je ovo prvi veliki projekat, ako ne ne računam studentske filmove koji su dobra priprema - dodaje Dragičević.

Kad smo stigli u Topčider, ekipa filma na čelu sa Dejanom Zečevićem pripremala se za snimanje scene gađanja uz brojne statiste obučeni u uniforme vojske Kraljevine Jugoslavije. Stali su jedan pored drugog i pripremili puške.

Na setu: Raspoložena ekipa

- Hoće li ti u čobani ili u vojnike - zapitao je komandir jednog od vojnika.
- U vojnike - odgovorio je oštro.

Prisutan je bio i sam Dragoslav Mihailović koji je razgovarao sa Aleksandrom Berčekom, i sve posmatrao.

Goran Šušljik, producent i glumac je istakao da da nije nimalo lako snimati seriju po ovako velikom delu.

Sofija kao iskušenje

- Jedno od Žikinih iskušenja je moj lik Sofije. Oni se zaljubljuju jedno u drugo već pri prvom susretu, ali okolina i razlika od desetak godina prepreka su da ostanu zajedno. U seriji ćemo videti da li ljubav može da pobedi ili nas često realnost i život demantuju - kaže Sloboda Mićalović, koja igra lik Sofije. U ostalim ulogama igraju Bogdan Diklić, Dragan Bjelogrlić, Dragan Petrović Pele, Dara Džokić...

- Roman sam pročitao dok sam bio mlad i posle toliko godina, pomislio sam da je pravi trenutak da se veliki roman jednog od najznačajnijeg pisca srpske literature pretvori u TV formu. Krenuo sam u tu avanturu naravno ne sam. Zahvaljujem se Dragoslavu Mihailoviću pre svega na ukazanom poverenju meni i RTS koji je prepoznao ideju da se jedno veliko delo na srpskom jeziku zauvek ovekoveči u ovoj formi. Mislim da je ovako nešto potrebno RTS, na kome će jesen seriju moći da gleda cela Srbija - kaže Goran Šušljik.

Na snimanju nakratko se pojavio i Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, koji se pozdravio sa ekipom i poželeo im sve najbolje u radu.

Čiča to ne bi dozvolio

- Igram majora Čiču koji nema vojne škole, ali je heroj balkanskih i Prvog svetskog rata i po toj osnovi je avanzovao. Susreće se sa Žikom koji je talentovan, svojeglav, tvrdoglav vojnik i Žika ne bi završio tako tragično da Čiča nije otišao u penziju, jer to ne bi dozvolio. Inače, sve se dešava dve- tri godine pred raspad Kraljevine Jugoslavije kada je došlo do potpuno identične situacije izdaje kraljevske vojske kao što je nastala izdaja u jugoslovenskoj vojsci 1991. godine. Da li ćemo to u seriji dodirnuti zavisi od reditelja, ali mislim da bi bilo dragoceno - kaže Aleksandar Berček.

2024 © - Vesti online