Subota 25.04.2015.
08:50
O. Ikodinović - Vesti

Vašington gubi sferu uticaja

Reuters
Rusija i Argentina sve bliži: Lideri dveju zemalja, Kristina Kiršner i Vladimir Putin

Kada je lane Vrhovni sud SAD ustanovio da je Argentina pokazala nepoštovanje suda odbijanjem da se povinuje presudi i da isplati dug od 1,3 milijardi dolara američkim špekulantskim hedž-fondovima koji su otkupili deo njenog suverenog duga iz 2001. za 630 miliona, argentinska vlada zauzela je strateški kurs zbližavanja sa Rusijom i Kinom, što izaziva bes u Vašintgtonu.

Po ujedinjenju Krima sa Rusijom, Kiršnerova je faktički stala na stranu Moskve, uporedivši rusko poluostrvo sa Foklandskim ostrvima, koje su, po mišljenju Buenos Ajresa, Britanci nezakonito prisvojili.

Direktor Instituta za diplomatiju i međunarodne odnose "Audiplo", Fabian Meljničuk, smatra da poseta Kiršnerove Moskvi ukazuje na prilično jasan stav Argentine da je spremna na konfrontaciju sa SAD.

Kupuju ruske lovce Su-24

- Argentina traži nove saveznike, kako bi rešila svoje ekonomske probleme. Vladu SAD, kao i Veliku Britaniju, iritira ova poseta, zato što ona ima uglavnom vojni značaj. Argentinska vlada pregovara o kupovini ruskih lovaca Su-24 (u suštini to će biti razmena pšenice i mesa za avione). To će ozbiljno uticati na kontrolu nad Foklandskim ostrvima. Ako Argentina dobije ove lovce, moći će da natera Veliku Britaniju da promeni politiku bezbednosti na ostrvima, zato što će dobiti mogućnost da ih ponovo zauzme, ako Britanci ne odreaguju na vreme, kao što je bilo početkom 80-ih godina - kaže Meljničuk.

Novi dokumenti potpisani u Moskvi mogli bi da izmene geopolitičku situaciju u Južnoj Americi. Po mišljenju stručnjaka, Vašington gubi sferu uticaja. Obamina administracija, koja sve češće gleda kako Rusija i Kina, za razliku od SAD, imaju slobodan pristup i sklapaju sve veće poslove u "američkom dvorištu", iznervirana je ovim potezima i savezima.

U trenucima kada se Rusija nalazi na udaru Zapada (pre svih SAD i EU), Putin mudro jača veze sa prijateljski nastrojenim zemljama, pa je kroz tesnu saradnju sa zemljama BRIKSA i drugim ekonomskim partnerima van "zapadne sfere", pokazao da sankcije Zapada nisu poljuljale Rusiju u meri u kojoj se to očekivalo.

U igri pet milijardi dolara

Potpisani su sporazumi vredni skoro pet milijardi dolara, oko razvoja hidro i nuklearnih energetskih postrojenja, ali i onih koji su bazirani na fosilnim gorivima. Putin nudi Argentini pristup najnovijim tehnologijama u atomskoj sferi.

Argentina - Kina - Rusija

Kiršnerova pokušava da jačanjem odnosa sa Kinom i Rusijom poboljša ekonomsku situaciju u svojoj zemlji, pola godine uoči izbora, dok opozicija jača saveze sa SAD i EU.

- Rosatom se priključio projektu izgradnje šestog energetskog bloka atomske elektrane Atuči. Realizacija sadašnjih dogovora u toj sferi omogućiće Argentini pristup najnovijim ruskim tehnologijama, koje odgovaraju na savremene izazove nuklearne bezbednosti - rekao je Putin.

- Posebna pažnja tokom pregovora posvećena je ekonomiji. Argentina je jedan od vodećih trgovinskih partnera Rusije u Latinskoj Americi. Za poslednjih 10 godina obim bilateralne trgovine porastao je tri i po puta. Ipak, lane se trgovinska razmena smanjila za 10,8 odsto. S predsednicom Argentine razgovarao sam kako da obnovimo uzajamnu trgovinu i da uspostavimo postojani rast, odnosno kako da povećamo investicioni tok - rekao je Putin.

Gošća brani Rusiju

Rusija je ključni globalni igrač, a predstavljanje Moskve kao pretnje globalnoj stabilnosti je "apsurdno", izjavila je predsednica Argentine Kristina Fernandes de Kiršner u ekskluzivnom intervjuu za Raša tudej. Ona je naglasila da je unipolarni svet, u kome važi pravilo da se zakoni jedne zemlje nameću kao univerzalni zakoni za sve druge zemlje, stvar prošlosti. "Predstavljanje Rusije kao pretnje meni izgleda apsurdno", rekla je Kiršnerova u prvom intervjuu posle pet godina koji je dala nekom stranom mediju. Ona je istakla da niko nema pravo da proglasi "monopol prijateljstva" i dodala da je Argentina slobodna da sama izabere strateškog partnera.

2024 © - Vesti online