Petak 24.04.2015.
15:43
Tanjug

Sektoru za vanredne situacije pet "niva" i jedan robot

Reuters
Ko zna gde će sve moći da pomogne

Državni sekretar MUP Milosav Miličković poručio je da je Srbija zainteresovana da nastavi i dalje unapređuje saradnju sa tim centrom, koji obeležava tri godine postojanja, a da je njegovo postojanje važno kako za Srbiju tako i za zemlje balkanskog regiona u preventivnom delovanju i otklanjanju eventualnih posledica elementarnih nepogoda, kao i u oblasti humanitarnog delovanja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić zahvalio je na donaciji i potvrdio da je pomoć Ruske Federacije u opremi za delovanje u vanrednim situacijama veća od svega što je Srbija dobila do sada od drugih zemalja.

Marić je rekao da Srbija već više godina sarađuje na tom polju i sa Južnim Velsom.

Pomoć Centra ne izražava se samo u novcu, već je to poseban osećaj prijateljstva i bratskog odnosa, rekao je Marić.

Koordinator SRHC Viktor Safjanov ponovio je da je cilj Centra humanitarno delovanje u vanrednim situacijama, rad na preventivi i otklanjanju eventualnih posledica. On je, najavljujući stručnu konferenciju koja je zakazana posle praktične vežbe, rekao da će se tražiti odgovori na pitanja posle godinu dana od katastrofalne poplave u Srbiji, šta treba uraditi da bi bili spremni za takve događaje.

Odgovore na ta pitanja tražiće se uz konsultaciju sa naukom i prakosom, a cena odluka u vanrednim situacijama je ljudski život, rekao je on novinarima i zahvalio MUP-u na saradnji i podršci.

Upitan da li bi priključenje Srbiji evropskom sistemu civilne zaštite moglo da se odrazi na funkcionisanje SRHC, Safjanov je rekao da oni poštuju odluku i volju Srbije i da će svoje zadatke izvršavati u skladu sa sporazumom vlada Srbije i Rusije.

Miličković je, odgovarajući na pitanje kada će pripadnici Centra dobiti diplomatski status, rekao da je za MUP apsolutno legitiman sastav humanitaraca i da oni uživaju sve privilegije i imunitet u skladu sa propisima Srbije.

2024 © - Vesti online