Petak 24.04.2015.
11:58
Vesti

Sleže se prašina oko vladike Georgija

V.Mačar
Vladika Georgije

Episkop Georgije je, saznaju "Vesti" u crkvenim krugovima, 21. aprila stigao u Beograd, pošto je pozvan da prisustvuje predstojećem zasedanju kako bi dao iskaz povodom izveštaja sinodske komisije. Izveštaj je, kažu u vrhu SPC, stigao Sinodu 20. aprila, a vladika kanadski sa sadržajem će se upoznati kada crkvena vlada o njemu bude raspravljala.

Komisija koju su sačinjavali episkopi Teodosije i Maksim i prota Velibor Džomić nedavno je u Kanadi vršila istragu po pitanju finansijskog poslovanja i ukupnog stanja u Georgijevoj eparhiji.

Mada se zasedanja crkvene vlade uglavnom održavaju četvrtkom, jučerašnje je pomereno pošto su dan ranije, u sredu 22. aprila, patrijarh i sinodalci ceo dan bili u Jasenovcu, gde je povodom 70 godina od proboja jasenovačkog logora služena liturgija i održan pomen žrtvama tog zloglasnog ustaškog kazamata iz Drugog svetskog rata.

Među 20 srpskih arhijereja na molitvenoj komemoraciji u Jasenovcu učestvovao je i episkop kanadski Georgije. I kako se moglo primetiti na licu mesta, ništa nije ukazivalo da taj episkop ima bilo kakav problem.

- Tokom puta u Jasenovac, pre i posle liturgije i pomena, među arhijerejima je komunikacija bila uobičajena, bratska. Na licu se nikom nije videla zabrinutost, pa ni kod vladike Georgija. Najverovatnije je da se stišava bura podignuta oko njegove eparhije i prašina sleže, a stanje razbistrava. Ali, o tome će zvanični zaključak i prvostepenu odluku doneti Sinod, koji je slao komisiju u Kanadu. Arhijereji sinodalci će, svakako, oprezno, mudro i hristoljubivo postupiti, pa bez prejudiciranja treba sačekati sinodsku odluku - nezvanično nam je rečeno u vrhu SPC.

2024 © - Vesti online