Petak 24.04.2015.
10:34 >> 12:12h
Tanjug

Nikolić i Putin - rame uz rame na ceremoniji u Jerevanu

 
Reuters
Tomislav Nikolić između Kirila i Putina

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas u Jerevanu, na početku obeležavanja 100. godišnjice masakra nad Jermenima, da ta tragedija opominje sve i da Srbija zbog svojih žrtava može odlično da razume jermensko stradanje.

Na ceremoniji će govoriti i predsednik Francuske Fransoa Oland i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Predsednik Srbije razgovaraće tokom popodneva u odvojenim susretima sa predsednicima Jermenije, Rusije i Francuske.

- Došao sam u Jerevan da se u ime srpskog naroda i u ime države Srbije poklonim žrtvama strašne tragedije jermenskog naroda tokom prvog velikog svetskog rata u 20. veku. Ako iko može da razume i oseti nesreću biblijskih razmera koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Osmanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalečive posledice, onda je to srpski narod, onda je to Srbija - rekao je Nikolić.

Reuters
Nikolić sa predsednikom Moskve

Nekome genocid, a nekome ne

Jermenska crkva je juče kanonizovala 1,5 miliona ubijenih u masakrima i deportacijama, za vreme Prvog svetskog rata, prenosi BiBiSi.

Turska se snažno protivi korišćenju termina genocid da se opiše to ubijanje, jer je bilo mnogo mrtvih na obe strane, što je pogoršalo odnose između Turske i Jermenije.

Pri tom Turska tvrdi da je bilo mnogo manje ubijenih od 1,5 miliona.

Pomen će biti održan danas i u Turskoj, a premijer Ahemt Davutoglu je izjavio da će zemlja "deliti bol" Jermena i ponovio da to nije bio genocid.

Ranije ovog meseca, Turska je opozvala svog izaslanika u Vatikanu, pošto je papa Franja takođe upotrebio reč genocid, na misi u bazilici Sveog Petra.

Nemački predsednik Joakim Gauk je juče takođe opisao ubistva kao genocid, uoči rasprave u nemačkom parlamentu o tom pitanju.

Francuska snažno podržava da se taj pogrom tretira kao genocid, a njen predsednik je predložio zakonsko kažnjavanje za njegovo poricanje.

Američki predsednik Barak Obama opisao je masakr iz Prvog svetskog rata kao "strašan pokolj", ali je izbegao termin genocid, zbog razbuktavanja strasti, povodom 100. godišnjice.

Istoričari u 20 zemlja, uklučujući Rusiju, Francusku i Nemačku, kao i međunarodna tela, među kojima i Evropski parlament, smatraju da je reč o genocidu.

Poruka pomirenja

Istovremeno Turska će danas ugostiti svetske lidere, na obeležavanju 100. godišnjice bitke na Galipolju, šaljući time poruku pomirenja i patriotskog ponosa, zbog jedne od najdramtičnijih otomaskih pobeda u Prvom svestkom ratu, prenosi AFP.

Pogunulo je na desetine hiljada ljudi na obe strane tokom devetomesečne bitke, između Nemačke, koju su podržavale otomanske snage i saveznika, uključujući Australiju, Britanjiju i Novi Zeland, koje su pokušavale da osvoje Crigrad i uspostave kontrolu nad Bosforom i Dardanelima.

Tela poginulih danas leže zajedno na odvojenim grobljima poluostrava Galipolje na zapadu Turske, što se posmatra kao snažan simbol pomirenja između bivših neprijatelja.

Turski predsednik Redžep Erdogan će povodom komemoracije ugostiti lidere zemalja saveznica, uključujući britanskog premijera Tonija Abota, novozelandskog Džona Keja, britanskog princa Čarlsa i njegovog sina Harija.

Svečanosti će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

2019 © - Vesti online