Četvrtak 23.04.2015.
21:15
Tanjug

EU potpisuje sporazum sa Kosovom

printscreen/slobodnosrpski.com
SSP će niti prvi ugovor Kosova i EU: Samuel Žbogar

- Završili smo pregovore o SSP, koje smo počeli smo prošle nedelje, i   30. aprila će biti usvojen SSP sa Kosovom, koji će biti poslat zemljama članicama na diskusiju i to će nam sigurno omogućiti da ga potpišemo pre leta", rekao je Žbogar u Prištini na sesiji "Evropska perspektiva, hodanje kroz maglu", u okviru panel Foruma 2015. - projekta Kosovske fondacije za otvoreno društvo.
 

- To znači da ćemo imati prvi ugovorni odnos između Kosova i EU. Sveobuhvatni ugovor određuje i politički dijalog između Kosova i EU i  mislim, nikada do sada nisam upotrebio reč istorijski, ali mislim da je vrlo značajan za obezbeđivanje odnosa između Kosova i EU - rekao je Žbogar, preneli su prištinski mediji.

Žbogar je rekao da je posvećen integraciji Balkana u EU, uključujući i Kosovo, jer je, po njegovim rečima, od interesa za EU da Kosovo nastavi da se kreće ka članstvu.

Evroposlanica Ulrike Lunaček je na panelu, u uključenju iz Beča, navela da posle potpisivanja SSP Kosovo ništa ne sprečava da konkuriše za status države kandidata za članstvo u EU.

Na forumu se diskutovalo o aspektima ove perspektive, pa je postavljeno i  pitanje šta će se desiti posle potpisivanja S SP, odnosno da li će Kosovo moći da konkuriše za status članice EU iako ga nije priznalo pet zemalja članica Unije.

2024 © - Vesti online