Četvrtak 23.04.2015.
20:38
B92

Naučnici tajnim eksperimentima modifikovali gene ljudskih embriona

wikimedia.org
Eksperimenti kinsekih naučnika izazvali brojne polemike

Istraživači su uspeli da modifikuju specifični gen odgovoran za potencijalno smrtnosni poremećaj krvi. Ali, oni kažu da problemi sa kojima su se susreli tokom testiranja ukazuju na to da ovaj metod teško može da bude široko primenljiv u bliskoj budućnosti.

Britanski "Indipendent" navodi da bi ta tehnika jednog dana mogla da se koristi za izmenu po život opasnih i destruktivnih genetskih bolesti. Ipak, drugi se brinu da to nije etički i da bi mogla da izazove haos u ljudskom genetskom kodu.

Korišćenjem gena koji nemaju mogućnost razvitka, dobijenih sa klinike za lečenje neplodnosti, grupa naučnika na čelu sa Džundžijuom Huangom, genetičarem s Univerziteta Sun Jat-sen u Guangdžouu, uspeli su da embrionima ubrizgaju enzime koje je moguće isprogramirati da utiči na određeni gen.

Uz još jedan molekul koji je takođe dodat embrionu, ta injekcija može da popravi ili zameni gene koji se smatraju problematičnim. Tehnika je korišćena u testovima nad ljudskim ćelijama i životinjskim embrionima.

Ali, ovo je bio prvi put poznati slučaj da je isprobana na embrionu i može da otvori put naučnicima da koriste tu proceduru za izmenu embriona koji se koriste u vantelsnoj oplodnji, pre nego što se ubace u matericu.

- Mislim da je ovo prvi izveštaj o primeni ove tehnike na ljudskim embrionima pre implantacije i kao takav je prekretnica, ali i upozorenje. Njihovo istraživanje trebalo bi da bude oštro upozorenje svakom lekaru koji misli da je tehnologija koja bi iskorenila gene bolesti već spremna za testiranje - kaže Džordž Dejli, biolog koji proučava matične ćelije na Harvardovoj medicinskoj školi u Bostonu.

Kineski naučnici primenili su tu proceduru na 86 embriona i ostavili ih 48 sati da reaguju. Posle tog vremena 54 od 71 preživelog embriona ui ustanovili da je kod 28 spajanje uspelo.

2024 © - Vesti online