Četvrtak 23.04.2015.
19:31
B92

Pronađen živi embrion blizanca u mozgu devojke

iwritemedical.com
Ispostavilo se da je umesto tumora u glavi bio embrion (Foto: Ilustracija)

Da nešto nije u redu, Karaman je primetila prošle jeseni, kada su se javile poteškoće tokom čitanja i razumevanja razgovora.

Karanam je provela šest meseci posećujući razne neurologe i neurohirurge širom zemlje u potrazi za odgovorima - lekari jednostavno nisu više znali koju dijagnostičku prodecuru da primene na njoj.

Zdravstveni problem je rešen zahvaljujući doktoru Hrairu Šahinijanu sa Instituta za kranijalna istraživanja u Los Anđelesu.

On je blizanca uspeo da ukloni tipom hirurške intervencije zvanim “ključaonica”, minimalno invazivnom metodom kojom je pomoću specijalnih instrumenata moguće napraviti veoma mali rez na mozgu.

Iako je u pitanju vrlo redak fenomen, ovakav zakržljali, nerođeni tip blizanačkog fetusa nije nepoznat u medicini. Naziva se “teratoma”, a doktor Šahinijan navodi da je tokom dosadašnjih 7-000-8.000 izvedenih hirurških intervencija u svojoj karijeri naišao samo na jedan ovakav slučaj. U pitanju je bila devojčica iz Hong Konga koja je rođena trudna sa parom blizanačkih fetusa.

2024 © - Vesti online