Petak 24.04.2015.
08:12
S. J. - Vesti

Ko će vaditi ljude iz mora?

Italijani gube bitku sa sve većim prilivom imigranata sa Mediterana

- Naša sposobnost za takve akcije na pučini morala bi da bude garantovana, pošto aktuelna situacija predstavlja ogromnu tragediju - kazao je on na skupu Organizacije Američkih Država u Vašingtonu.

Prema onima koji se bave krijumčarenjem ljudi, moramo zauzeti veoma oštar kurs jer oni krše ljudska prava, dodao je Gutereš.

Ova poruka visokog funkcionera Ujedinjenih nacija očito je bila namenjena Evropskoj uniji, čiji su lideri juče popodne u Briselu razmatrali moguća rešenja, između ostalih i ono sa pokretanjem vojne operacije protiv trgovaca migrantima u Libiji, za koje se smatra da su odgovorni za smrt oko 2.000 afričkih izbeglica tokom ove godine u vodama Sredozemnog mora.

U Nacrtu dokumenta predviđa se, između ostalog i "obavezivanje evropskih lidera da preduzmu sistematske akcije na identifikovanju, lociranju i uništavanju brodova, pre nego što plovila iskoriste trgovci ljudima (migrantima)". Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvana je da odmah počne pripreme za moguću bezbednosnu operaciju i odbrambenu politiku u tom smislu, a u skladu sa međunarodnim pravom, dodaje se u pomenutom Nacrtu.

Ubijaćete i nedužne ribare"!

Libijska grupacija koja pod kontrolom drži glavni grad Tripoli saopštila je juče da će se suprotstaviti svakom jednostranom potezu EU da napada lokacije koje koriste trgovci ljudima i od evropskog bloka zatražila da bude konsultovana povodom rešavanje krize sa migrantima.

Muhamed el Girani, ministar spoljnih poslova ove grupacije samozvanaca, koja je rival međunarodno priznatoj libijskoj vladi, izjavio je da su oni u više navrata nudili pomoć u rešavanju problema sa migrantima koji napuštaju tu zemlju, ali da su njihovi predlozi ignorisani.

- Ne možete samo doneti odluku o napadu. Ako napadnete određenu lokaciju, kako ćete znati da nije pogođena pogrešna osoba, nedužni ribar? Da li Evropa ima hiruršku preciznost? Mi kažemo da to treba da učinimo zajedno - rekao je Girani listu "Tajms of Malta".

On je naglasio da će svaki jednostrani potez naići na otpor, ali nije naveo druge detalje. Njegovi komentari ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju ministri EU, koji rade na pronalaženju načina za smanjenje broja migranata.

2020 © - Vesti online